Ciuperca unghiei, cauze și tratament. Cum te afectează oja sau șosetele. Se poate ajunge la amputație

Monika Baciu |
Data publicării:
ciuperca unghiei - FOTO: Freepik@antomaster
ciuperca unghiei - FOTO: Freepik@antomaster

Ciuperca unghiei este o infecție comună a unghiilor. Aceasta începe ca o pată albă sau galben-maronie sub vârful unghiei de la mână sau de la picior.

Ciuperca unghiei poate afecta una sau mai multe unghii. Pe măsură ce infecția fungică se adâncește, unghia se poate decolora, se poate îngroșa și se poate sfărâma la margine.

Dacă afecțiunea dumneavoastră este ușoară și nu vă deranjează, este posibil să nu aveți nevoie de tratament. Dacă ciuperca unghiilor este dureroasă și a provocat îngroșarea unghiilor, pașii de autoîngrijire și medicamentele pot fi de ajutor. Dar chiar dacă tratamentul are succes, ciuperca unghiilor revine adesea.

Ciuperca unghiilor se mai numește și onicomicoză. Atunci când ciuperca infectează zonele dintre degetele de la picioare și pielea picioarelor, se numește piciorul atletului.

Ciuperca unghiei, simptome

Simptomele ciupercii unghiilor includ o unghie sau unghii care sunt:

- îngroșate

- decolorate

- unghii fragile, sfărâmicioase sau zdrențuite

- deformate

- separate de patul unghiei

- mirositoare

Ciuperca unghiilor poate afecta unghiile de la mâini și de la picioare, dar este mai frecventă în cazul unghiilor de la picioare, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Capacul de la toaletă, purtător de bacterii. Cum trebuie să stai CORECT și cu ce boli poți să te alegi

Ciuperca unghiei, când trebuie să consultați un medic

Este posibil să doriți să consultați un furnizor de asistență medicală dacă măsurile de autoîngrijire nu au ajutat și unghia devine din ce în ce mai decolorată, îngroșată sau deformată. De asemenea, discutați cu furnizorul de asistență medicală dacă aveți:

- Diabet și credeți că dezvoltați ciuperca unghiilor

- Sângerări în jurul unghiilor

- Umflături sau dureri în jurul unghiilor

- Dificultate la mers

Ciuperca unghiei, cauze

Ciuperca unghiilor este cauzată de diverse organisme fungice (ciuperci). Cel mai frecvent este un tip numit dermatofită. Drojdiile, bacteriile și mucegaiurile pot provoca, de asemenea, infecții ale unghiilor. Decolorarea cauzată de o infecție bacteriană tinde să fie verde sau neagră.

Infecția fungică a piciorului (piciorul atletului) se poate răspândi la unghie, iar o infecție fungică a unghiei se poate răspândi la picior. De asemenea, puteți contracta infecția în urma contactului cu spații în care ciupercile se pot dezvolta, cum ar fi gresia din dușul unei săli de sport sau interiorul pantofilor întunecați, transpirați și umeziți.

Vezi și: Irinel Popescu, adevărul despre usturoi. Cât de periculoase sunt condimentele pentru sănătate: Ar trebui să moară toți de ficat

Ciuperca unghiei, factori de risc

Factorii care vă pot crește riscul de a dezvolta ciuperca unghiilor includ:

- Vârsta înaintată

- Purtarea de pantofi care vă fac picioarele să transpire abundent

- Faptul că ați avut în trecut piciorul atletului

- Mersul cu picioarele goale în zone publice umede, cum ar fi piscinele, sălile de sport și dușurile

- Ați avut o rană minoră la nivelul pielii sau al unghiilor

- Afecțiuni ale pielii care afectează unghiile, cum ar fi psoriazisul.

Ciuperca unghiei, complicații

Un caz sever de ciupercă a unghiilor poate fi dureros și poate provoca leziuni permanente ale unghiilor dumneavoastră. Și poate duce la alte infecții grave care se răspândesc dincolo de picioare dacă aveți un sistem imunitar slăbit din cauza medicamentelor, a diabetului sau a altor afecțiuni.

Vezi și: Cum să gătești fasolea pentru a nu te balona. Trucul banal dezvăluit de nutriționiști

Ciuperca unghiei, prevenție

Următoarele obiceiuri pot ajuta la prevenirea ciupercii unghiilor sau a reinfecțiilor și a piciorului de atlet, care poate duce la ciuperca unghiilor:

Păstrați-vă unghiile curate și uscate. Spălați-vă mâinile și picioarele în mod regulat. Spălați-vă pe mâini după ce atingeți o unghie infectată. Uscați-vă bine, aplicați o pudră antifungică pentru picioare și hidratați-vă unghiile. Luați în considerare aplicarea unui întăritor de unghii, care ar putea ajuta la întărirea unghiilor și a cuticulelor.

Păstrați-vă unghiile tăiate. Tăiați unghiile drept, neteziți marginile cu o pilă și șlefuiți zonele îngroșate. Dezinfectați-vă mașina de tuns unghiile după fiecare utilizare. Dacă vă lăsați unghiile să crească mult timp, creați mai multe locuri de dezvoltare a ciupercii.

Purtați șosete absorbante sau schimbați-vă șosetele pe parcursul zilei.

Alegeți pantofi din materiale care respiră.

Aruncați pantofii vechi sau tratați-i cu dezinfectanți sau pulberi antifungice.

Purtați încălțăminte în zonele de piscină și în vestiare.

Alegeți un salon de manichiură sau pedichiură care utilizează instrumente de manichiură sterilizate pentru fiecare client. Sau dezinfectați instrumentele pe care le folosiți pentru pedichiura acasă.

Renunțați la lacul de unghii și la unghiile artificiale.

Dacă aveți piciorul atletului, tratați-l cu un produs antifungic.

Vezi și: Metabolismul lent, recunoscut după 6 semne

Ciuperca unghiei, diagnostic

Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă va examina unghiile și poate va lua niște resturi de unghii sau va răzui resturi de sub unghii. Aceste probe sunt trimise la un laborator pentru a identifica cauza simptomelor dumneavoastră.

Alte afecțiuni, cum ar fi psoriazisul, pot mima o infecție fungică a unghiei. Microorganisme precum drojdia și bacteriile pot, de asemenea, infecta unghiile. Cunoașterea cauzei infecției dumneavoastră ajută la determinarea celui mai bun tratament.

Ciuperca unghiei, tratament

Tratamentul pentru ciuperca unghiilor de la picioare nu este întotdeauna necesar. Și, uneori, autoîngrijirea și produsele fără prescripție medicală elimină infecția. Discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale dacă starea dumneavoastră nu se ameliorează. Tratamentul depinde de gravitatea afecțiunii dumneavoastră și de tipul de ciupercă care o provoacă. Poate dura luni de zile pentru a vedea rezultate. Și chiar dacă starea unghiilor dumneavoastră se îmbunătățește, infecțiile repetate sunt frecvente.

Medicamente

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate prescrie medicamente antifungice pe care le luați pe gură (oral) sau le aplicați pe unghie.

Medicamente antifungice orale. Aceste medicamente sunt adesea prima alegere. Aceste medicamente ajută o nouă unghie să crească fără infecție, înlocuind încet partea infectată.

Medicamentele antifungice orale pot provoca efecte secundare, cum ar fi erupții cutanate și leziuni hepatice. Sau pot interfera cu alte medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală. Este posibil să aveți nevoie ocazional de analize de sânge pentru a verifica cum vă descurcați cu aceste tipuri de medicamente. Este posibil ca furnizorii de asistență medicală să nu recomande medicamente antifungice orale pentru persoanele cu afecțiuni hepatice sau insuficiență cardiacă congestivă sau pentru cei care iau anumite medicamente.

Lac de unghii medicamentat. Furnizorul de servicii medicale vă poate prescrie o ojă antifungică pentru unghii numită ciclopirox (Penlac). O pictați pe unghiile infectate și pe pielea din jur o dată pe zi. După șapte zile, ștergeți straturile îngrămădite cu alcool și începeți noi aplicări. Este posibil să fie nevoie să folosiți zilnic acest tip de lac de unghii timp de aproape un an.

Vezi și: Apa potabilă, băutura care declanșează un tip de cancer: De trei ori mai probabil să dezvoltați o tumoare agresivă

Cremă de unghii medicamentată. Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate prescrie o cremă antifungică. Aceste creme pot funcționa mai bine dacă mai întâi subțiați unghiile. Acest lucru ajută medicamentul să treacă prin suprafața dură a unghiei și să ajungă la ciuperca subiacentă.

Pentru a subția unghiile, aplicați o loțiune fără prescripție medicală care conține uree. Sau furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate subția suprafața unghiei (debridare) cu o pilă sau cu un alt instrument.

Cremele antifungice pentru unghii pot provoca efecte secundare, cum ar fi erupții cutanate.

Intervenție chirurgicală. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală ar putea sugera îndepărtarea temporară a unghiei, astfel încât medicamentul antifungic să poată fi aplicat direct pe infecția de sub unghie.

Opțiunea cea mai eficientă, dar cea mai puțin utilizată, este intervenția chirurgicală pentru a îndepărta definitiv unghia și rădăcina acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel