Ciumă, doi oameni bolnavi. Cum vă protejați de una dintre cele mai mortale boli din istoria omenirii

Adisa Codruț |
Data publicării:
Ciuma FOTO: Pixabay
Ciuma FOTO: Pixabay

Ciuma a îmbolnăvit doi oameni în China. Autoritățile de acolo au mai înregistrat anul acesta cazuri similare.

Ciuma a îmbolnăvit 2 chinezi, au anunțat autoritățile din această țară asiatică. "Este a doua oară când boala, aceeași care a provocat Moartea Neagră, una dintre cele mai mortale pandemii din istoria umană, a fost detectată în regiune - în mai, un cuplu mongol a murit de ciuma bubonică după ce a mâncat rinichiul unei marmote, un remediu local și popular pentru sănătate", informează CNN.

Cei doi bolnavi au fost diagnosticați cu ciumă pneumonică de medicii din Beijing și primesc tratament. Boala, cauzată de bacterii și transmisă prin mușcături de purici și animale infectate, se poate dezvolta sub trei forme diferite: ciuma bubonică provoacă ganglionii limfatici umflați, ciuma septicemică infectează sângele și ciuma pneumonică infectează plămânii. Bolnavii chinezi suferă de ciumă pneumonică, cel mai virulent și dăunător tip.

OMS susține că, netratată, ciuma este întotdeauna fatală.

Ciuma. Boală fără leac

În Evul Mediu, focarele de ciumă au răspus 50 de milioane de oameni și, deși s-au inventat antibiotice, care pot trata majoritatea infecțiilor dacă sunt prinse suficient de devreme, ciuma nu a dispărut. Din 2010 până în 2015, peste 3.248 de cazuri au fost raportate la nivel mondial, inclusiv 584 de morți, potrivit OMS. Cele trei țări cele mai endemice sunt Republica Democratică Congo, Madagascar și Peru. În Statele Unite, au existat oriunde de la câteva până la câteva zeci de cazuri de ciumă în fiecare an, susțin reprezentanții Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor. Ca urmare a provocării a aproape 50.000 de cazuri umane în ultimii 20 de ani, ciuma este acum clasificată de OMS drept re-emergentă boală", potrivit sursei citate.

Reprezentanții CDC susțin că oamenii obțin ciuma după ce au fost mușcați de o purici de rozătoare care transporta bacteria Yersinia pestis. Animalele infectate, cum ar fi pisicile și câinii pot transmite proprietarii. Bacteria persistă deoarece nivelurile scăzute circulă printre populațiile anumitor rozătoare, spune CDC. Aceste animale infectate și puricii lor servesc ca rezervoare pe termen lung pentru bacterii. Un studiu din 2018 a sugerat că nu doar șobolanii sunt responsabili - Moartea Neagră s-ar fi putut răspândi prin purici umane și păduchi pentru corp. În prezent, nu există un vaccin eficient împotriva ciumei, însă singura speranță stă în antibioticele moderne dacă sunt administrate suficient de rapid.

Ciuma. Veste proastă din Madagascar

O veste proastă au aflat cercetătorii: o tulpină de ciumă bubonică cu rezistență la nivel ridicat la streptomicina antibiotică, care este de obicei tratamentul de primă linie, a fost detectată recent în Madagascar. Un raport recent sugerează că cercetătorii explorează o varietate de abordări pentru a dezvolta un vaccin eficient.

Ciuma. Prevenire

Pașii-cheie pentru prevenirea ciumei includ eliminarea locurilor de cuib pentru rozătoare din jurul casei, șoproanele, garajele și zonele de agrement prin îndepărtarea gunoiului și a lemnului de foc în exces, conform CDC. Raportați animalele bolnave sau moarte către forțele de ordine sau localitatea voastră oficialilor din domeniul sănătății, nu le atingeți. Dacă trebuie să atingeți un animal bolnav sau mort, purtați. Folosiți repelent de insecte care conține DEET pentru a preveni mușcăturile de purici și pentru a trata câinii și pisicile pentru purici. Nu dormiți cu animalele de companie, deoarece vă crește riscul de a vă îmbolnăvi. În cele din urmă, animalele de companie nu ar trebui să vâneze sau să cutreiere habitatele de rozătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel