Într-o conferință de presă susținită joi la Timișoara, prim-ministrul a fost întrebat cum vor fi incluse în evidențe persoanele care au trecut prin boală, dar s-au tratat acasă fără să ajungă la spital, având în vedere că certificatul verde digital COVID va cuprinde doar trei tipuri de informații: persoane vaccinate, persoane care au trecut prin boală sau persoane care au un test PCR negativ.
„Am întrebat și eu acest lucru, să știți. Mi s-a spus că nu putem să includem decât persoanele care sunt în baza de date. Deci, dacă s-au tratat acasă, dar ele sunt în baza de date și știm că au avut, au trecut prin boală, vor fi incluse în aceste... Dar dacă sunt persoane care au trecut prin boală și nu știu, atunci nu pot să fie în baza de date. Deci acelea care s-au tratat acasă sunt acolo. Dar pentru toată lumea soluția cea mai simplă este vaccinarea. M-am vaccinat și apoi nu mai există astfel de probleme”, a explicat Florin Cîțu.
Întrebat de unde se va ști totuși dacă au trecut prin boală anumite persoane având în vedere că s-au tratat acasă și dacă în astfel de cazuri e suficientă dovada cu un test PCR pozitiv, premierul a răspuns: „De obicei, când te tratai acasă și aveai simptome, sunai la DSP și te lua în evidență și așa mai departe, deci exista acea procedură”.
„Dacă nu ai sunat la DSP, atunci nu există o dovadă că ai trecut prin boală. Pentru că este și reversul medaliei - unii o să spună că au trecut prin boală, dar nu au trecut prin boală și atunci trebuie să avem exact documentat”, a completat Cîțu.
De asemenea, întrebat despre faptul că există persoane care au prezentat simptome COVID, au chemat ambulanța, au fost testați pozitiv, dar nu apar în evidențele DSP, șeful Executivului a afirmat: „Nu am un răspuns în acest moment”.
„Când am discutat despre persoanele care au trecut prin boală mi s-a spus că vom folosi baza de date, este singurul lucru pe care îl avem, cert, clar. Persoanele pe care le avem în baza de date. Aplicația se va lega de aceste baze de date și va lua informațiile direct pentru fiecare persoană. Dacă există cazuri speciale, documentate, de persoane care au avut boala, putem să vedem cum să fie introduse. Deci, asta nu am discutat, și dacă există astfel de situații ar fi bizar să nu existe în baza de date dacă au avut boala, ar trebui ca toate persoanele să fie în baza de date. Dacă există totuși astfel de scăpări, cu siguranță le vom remedia, vom găsi o soluție. Dacă undeva există această documentare, o să fie foarte simplu. (...) Dacă sunt cazuri singulare, că nu cred că sunt foarte multe, vom vedea cum putem să ajustăm aplicația sau să fie introduși, după aceea, manual poate, în aplicație”, a precizat Florin Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.