Cititul cu voce tare este benefic atât pentru adulții ieșiți din zona studiului academic, cât și pentru cei mici.
Numeroase studii au confirmat faptul că cititul cu voce tare îmbunătățește memoria și vocabularul, indiferent de vârstă.
Un experiment a arătat că adulții cu vârste cuprinde între 67 și 88 de ani au avut de trei ori mai multe șanse să-și amintească cuvintele citite cu voce tare decât cele citite în gând. Un alt studiu a constatat că și rostirea în șoaptă le face mai memorabile, notează Des Moisnes Public Library.
Cititul cu voce tare, beneficii
Unul dintre cele mai importante beneficii ale cititului cu voce tare este dat de faptul că acesta ajută stimularea dezvoltării creierului, acesta fiind și motivul pentru care se recomandă ca cei mici să aibă parte de citit, din partea părinților, bunicilor sau a fraților mai mari, încă din primele luni de viață.
Bebelușii care sunt expuși la o mulțime de limbi vorbite în primii ani de viață absorb mai multe cuvinte și învață unele dintre conceptele de bază care stau la baza funcționării limbajului, arată Collosal Umbrella.
Acest lucru înseamnă că au mai multe șanse de a fi capabili să înțeleagă un vocabular și mai complex mai târziu în viață.
Pe lângă asta, cititul cu voce tare ajută și la crearea unei legături mai profunde între părinte și copil.
Cititul cu voce tare crește vocabularul și abilitățile lingvistice
Cititul cu voce tare vă oferă oportunitatea de a înțelege cu adevărat cuvintele pe care le citiți. De multe ori, când citiți în gând, există tendința de a ”sări” peste cuvintele pe care nu le înțelegeți.
Citindu-le cu voce tare, mai lent, eventual și folosind un dicționar în cazul celor mai complicate sau necunoscute, vă veți îmbunăți în primul rând bagajul lexical.
Cititul cu voce tare îmbunătățește memoria
Cuvintele pe care le citiți au legătură între ele, fac parte dintr-o ”poveste”, iar citite cu voce tare nu veți mai sări peste ele, pentru că astfel se rupe firul narațiunii.
Citind cu voce tare vă veți aminti textul parcurs, iar acest lucru va duce la îmbunătățirea memoriei. Mia mult decât atât, citind cu voce tare vă veți aminti inclusiv detalii, care vă vor ajuta să parcurgeți povestea cu mai multă înțelegere, cu o mai bună conexiune a gândurilor.
Acest lucru vă poate ajuta să vă amintiți și lucruri importante din viața personală, cum ar fi unde v-ați pus cheile sau de ce ați început un anumit proiect.
Cititul cu voce tare îmbunătățește abilitățile de ascultare
Cititul cu voce tare vă obligă să încetiniți, ceea ce vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de ascultare.
Atunci când citiți în tăcere, aveți opțiunea de a accelera cuvintele dacă citiți pentru viteză.
Dar atunci când citiți cu voce tare, va trebui să citiți la viteza potrivită. Acest lucru vă poate ajuta să încetiniți și să acordați cuvintelor atenția pe care o merită.
Cititul cu voce tare vă poate ajuta, de asemenea, să vă dezvoltați abilități mai bune de ascultare, deoarece veți fi implicat activ în poveste.
Cititul cu voce tare, mai empatic
Când citiți cu voce tare dați ”voce” personajelor din cartea pe care o citiți și astfel puteți deveni mai empatici cu acestea. Lucru care nu s-ar întâmpla atunci când citiți în gând.
Acesta este și motivul pentru care actorii, fie de teatru, fie de film, își citesc replicile cu voce tare, eventual și plimbându-se pe scenă ori pe platoul de filmare, pentru a intra cât mai bine în ”pielea” personajelor.
Cititul cu voce tare îmbunătățește încrederea în sine
Pentru mulți cititul cu voce tare este o provocare, de la primii ani de școală, când trebuiau să citească în fața clasei, până la a citi un discurs în fața unui grup de persoane, de cele mai multe ori necunoscute.
Astfel, cititul cu voce tare poate să ajute la îmbunătățirea încrederii în sine, atât prin prisma faptului că își trece peste toate emoțiile, cât și prin cea a socializării. Iar cluburile de carte sunt un lucru benefic precum o terapie de grup.
Cititul cu voce tare înlătură anxietatea
Cititul cu voce tare vă poate ajuta să citiți cărți pe care ați putea fi prea nerăbdător să le citiți singur.
Dacă suferiți de anxietate, cititul poate fi o provocare. Atunci când citiți în gând, gândurile vă pot îndepărta de poveste. Dar atunci când citiți cu voce tare, trebuie să vă concentrați activ asupra cuvintelor.
Cititul cu voce tare îmbunătățește înțelegerea lecturii
Cititul cu voce tare îi ajută pe cei care se confruntă cu dificultăți de înțelegere să proceseze ceea ce citesc și le oferă o șansă de a se implica în alte zone ale creierului care nu sunt implicate atunci când citesc singuri.
Faptul de a se auzi citind cu voce tare permite, de asemenea, autoevaluarea, ceea ce poate ajuta la descoperirea zonelor în care se pot face îmbunătățiri.
Cititul cu voce tare, sprijin pentru decodare
Cititul cu voce tare ajută, de asemenea, la îmbunătățirea abilităților de decodare, ceea ce este esențial pentru a avea succes în înțelegerea lecturii.
Atunci când cineva este capabil să decodifice cuvintele rapid și precis, devine mai ușor să înțeleagă sensul din spatele cuvintelor citite.
Cititul cu voce tare, expunerea copiilor la experiențe noi
Atunci când le citiți cu voce tare, copiii sunt expuși la experiențe diferite și sunt încurajați să încerce lucruri noi.
Citind cu voce tare, puteți, de asemenea, să creați o legătură între dumneavoastră și copilul dumneavoastră.
Atunci când citiți împreună cu voce tare, puteți avea experiențe comune și puteți construi o conexiune mai profundă.
Bucurați-vă de cititul cu voce tare
Așa că părinte sau bunic, ori pur și simplu prieten de familie, alăturați-vă celor mici și citiți-le, cu voce tare, o carte. Pe lângă faptul că îi ajutați pe copii să înțeleagă din tainele cărților, vă puteți face și vouă înșivă un bine.
Vezi și: Terapia scrisului în depresie. Simona Trifu: Jurnalul devine cel mai bun partener
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.