Oamenii de știință de la Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) și Universitatea Stanford au identificat circuitul din creier care este responsabil pentru nopțile nedormite în perioadele de stres. Ei au mai descoperit, în urma testelor pe șoareci, că același circuit are efecte și asupra sistemului imunitar.
”Acest tip de insomnie indusă de stres este bine cunoscut în rândul oricui a încercat să adoarmă cu un termen limită care se apropie sau ceva a doua zi. Și în lumea clinică, se știe de multă vreme că pacienții cu stres cronic se descurcă de obicei mai rău la o varietate de tratamente diferite și la o varietate de boli diferite”, susțin cercetătorii.
Iar legat de răspunsul la stres al organismului se crede că aceste efecte sunt determinate de hormonul de stres cortizol. La șoareci, au descoperit că semnalele de la celulele creierului care eliberează hormoni au un efect puternic asupra neuronilor care induc insomnia. Interferența cu această conexiune a permis șoarecilor să doarmă liniștit chiar și după ce au fost expuși la o situație stresantă, în timp ce simularea artificială a celulelor sensibile la stres a trezit instantaneu animalele adormite. ”Este un comutator destul de sensibil, deoarece chiar și stimularea foarte slabă a circuitului poate provoca insomnia”, adaugă cercetătorii, potrivit unui comunicat al CSHL.
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.