Ciorba de burtă este un fel de mâncare nelipsit din meniul oricărui restaurant. Numai că aceasta nu este sănătoasă. Poți avea probleme medicale dacă consumi frecvent ciorbă de burtă.
Burta de porc este un fel de mâncare populară din carne în bucătăria mondială. Puteți găsi burtă de porc peste tot în lume în diferite culturi. Aroma sa bogată și versatilitatea fac din burta de porc o opțiune populară acasă și în multe restaurante.
După cum sugerează și numele, burta de porc este o bucată grasă de carne. Acest lucru vă poate face să vă întrebați dacă este sănătoasă și dacă oferă beneficii nutriționale.
Ciorba de burtă, de ce nu este sănătoasă
Medicul nutriționist, dr. Amalia Arhire a explicat, în exclusivitate, pentru DC Medical de ce ciorba de burtă nu este sănătoasă.
”Ciorba de burtă nu e sănătoasă din cauza cantității mari de smântână din ea", atrage atenția medicul nutriționist Amalia Arhire.
De asemenea, medicul ne-a explicat când și cum putem consuma ciorba de burtă în mod corect.
"Pe lângă faptul că îngrașă, crește colesterolul rău - LDL și de aceea trebuie consumată ocazional, doar la prânz și ca unic fel de mâncare sau urmată doar de o salată / un fel doar cu legume”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, medicul nutriționist Amalia Arhire.
Cum se prepară ciorba de burtă
Ciorba de burtă este un amestec bogat ca şi consistenţă şi este alcătuită din apă, legume – rădăcinoase tradiţionale sau legume proaspete de sezon şi, proteine animale.
La toate acestea se adaugă o cantitate impresionantă de smântână și ouă. Aceste combinații sunt o bombă calorică pentru ficat.
Burta de porc, valori nutriționale
Burta de porc este o tăietură dezosată de carne care provine din partea inferioară a burții unui porc. O porție de 113 grame de burtă de porc conține:
- Calorii: 585
- Proteine: 11 grame
- Grăsime totală: 60 grame
- Grăsimi saturate: 22 grame
- Sodiu: 36,2 mg
- Tiamină (B1): 37,3% din valoarea zilnică (DV)
- Riboflavină (B2): 21% din DV
- Niacină (B3): 33% din DV
- Acid pantotenic (B5): 5,8% din DV
- Vitamina B6: 8,6% din DV
- Vitamina B12: 39,5% din DV
- Vitamina E: 3% din DV
- Fier: 3,3% din DV
- Zinc: 10,5% din DV
- Cupru: 6,6% din DV, potrivit Healthline.
Deoarece burta de porc constă în cea mai mare parte din grăsimi, aceasta conține până la 585 de calorii, 60 de grame de grăsime totală și 22 de grame de grăsimi saturate.
Cu toate acestea, este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine B, precum și o sursă de alți nutrienți importanți, cum ar fi vitamina E, zinc, fier și cupru.
În plus, burta de porc este foarte scăzută în sodiu, oferind doar 36,2 mg per porție. Unele rețete pot crește conținutul de sodiu, așa că luați notă de modul în care vă pregătiți burta de porc.
Burta de porc, dezavantaje
- Bogată în calorii. Deoarece burta de porc conține atât de multă grăsime, este bogată în calorii. Ea are aproximativ 585 calorii pe 4 uncii (113 grame). Prin urmare, este posibil să nu fie o opțiune excelentă pentru persoanele care încearcă să piardă în greutate sau să scadă aportul de calorii.
Cu toate acestea, dacă vă bucurați de burta de porc în ocazii rare, este puțin probabil să afecteze orice obiective de pierdere în greutate pe care le puteți avea.
- Bogată în grăsimi saturate. În comparație cu alte bucăți de carne de porc, burta de porc conține mai multe grăsimi saturate. În timp ce grăsimile saturate pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, un studiu sud-coreean privind aportul de burtă de porc sugerează scăderea numărului total de calorii din grăsimi saturate. Asta pentru că poate fi legată de numeroase afecțiuni de sănătate, inclusiv boli de inimă.
O porție 113 grame de burtă de porc are 22 de grame de grăsimi saturate, sau aproape 10% din caloriile din grăsimi saturate pe baza unei diete de 2.000 de calorii. Prin urmare, puteți decide să mâncați burtă de porc numai la ocazii speciale sau să consumați porții mai mici.
Burta de porc, avantaje
Burta de porc are o serie de avantaje. Aceasta oferă:
Savoare. Burta de porc este bine cunoscută pentru aroma sa suculentă și bogată. Puteți aprofunda gustul bogat și savuros al burții de porc gătind-o lent, astfel încât grăsimea să descompune.
Având în vedere gustul gras puternic al burții de porc, poate doriți să vă serviți vasul cu ingrediente ușoare, proaspete, cum ar fi castravete, salată verde, citrice, ierburi și ceapă murată.
Versatilitate. Versatilitatea burții de porc o face un ingredient popular în feluri de mâncare din multe culturi. O puteți găsi în sandvișuri, chifle umplute, tocane, oală fierbinte, ramen, tacos, tamales și multe alte feluri de mâncare. Mai mult decât atât, multe feluri de mâncare folosesc burta crocantă de porc ca garnitură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.