"Bobul de cafea și bobul de cacao sunt considerate miraculoase. În bobul de cafea se regăsesc peste 2.000 de substanțe, iar bobul de cacao este și mai valoros, pentru că avem untul de cacao, acea grăsime vegetală, ce are aspect de unt.
(...) La capitolul ciocolată, mare capcană este să mâncăm ciocolată. În momentul în care, pe etichetă, primul cuvânt nu este cacao/masă de cacao/unt de cacao, este clar că acolo avem mai mult zahăr decât cacao.
Nu există arbori de cacao care să acopere toate nevoile de ciocolată ale mapamondului. (...) Din păcate, acum, pe eticheta ciocolatei veți vedea primul ingrediente, în 80% din cazuri, zahărul și apoi veți vedea grăsime de cocos sau de palmier. Nici măcar nu mai există produsul cacao, este pus doar cât să dea culoare.", a declarat medicul Mihaela Bilic.
De ce este ciocolata neagră bogată în calorii
"Ciocolata neagră este cea mai bogată în calorii. Pentru că un gram de grăsime are 9 calorii, un gram de zahăr are 4 calorii. O ciocolată cu lapte va avea în jur de 500 – 530 de calorii, o ciocolată neagră, pentru că este mult mai bogată în grăsime, va avea spre 600, poate chiar peste 600 de calorii.
Cu cât e mai bogată în calorii, cu atât e mai adevărată ciocolata neagră.
Ciocolata albă este o ciocolată care are mai mult unt, comparativ cu masa de cacao. Deci ciocolata albă este prin definiție cea mai grasă ciocolată, deci clar cea mai calorică.", a precizat dr. Biliac, la Antena 3.
Porția corectă de ciocolată
"Porția corectă de ciocolată este de trei pătrățele, niciodată mai mult de un rând. Tableta de ciocolată a devenit din ce în ce mai subțire, în prezent are 80 g și ne sugerează într-un fel porția corectă de ciocolată.", a adăugat Mihaela Bilic, la Sinteza zilei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.