Ciocolata, cafeaua și vinul pot reducere riscului de sindrom metabolic. Polifenolii, rol cheie

Monika Baciu |
Data publicării:
sindrom metabolic - FOTO: Freepik@ spearpear
sindrom metabolic - FOTO: Freepik@ spearpear

Combinația delicioasă care reduce riscul metabolic. Compusul cheie care o face atât de sănătoasă.

Vezi și: Exercițiul fizic, soluție naturală pentru hipertensiunea arterială. Reduce tensiunea indusă de stres

Un studiu realizat pe mai mult de 6.000 de braziliani – cel mai mare de acest tip – a descoperit că o dietă bogată în alimente care conțin polifenoli, precum struguri, căpșuni, açaí, portocale, ciocolată, vin și cafea, poate reduce riscul de sindrom metabolic cu până la 23%. Rezultatele, publicate în Journal of Nutrition, evidențiază efectele protectoare ale polifenolilor împotriva tulburărilor cardiometabolice.

Polifenolii, impact asupra sindromului metabolic

Sindromul metabolic reprezintă un grup de dezechilibre metabolice și perturbări hormonale care sporesc semnificativ riscul de boli cardiovasculare. Polifenolii, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, pot contribui la combaterea acestor riscuri.

"Aceasta este o veste bună pentru persoanele care consumă fructe, ciocolată, cafea și vin, toate fiind surse bogate de polifenoli. Deși legătura dintre consumul de polifenoli și reducerea riscului de sindrom metabolic a fost deja identificată în studiile anterioare, aceasta nu fusese verificată până acum într-un astfel de eșantion mare de studii și pe o perioadă atât de lungă, de opt ani.

Rezultatele noastre nu lasă loc de îndoială: promovarea unei diete bogate în polifenoli poate fi o strategie valoroasă pentru reducerea riscului de boli cardiometabolice și prevenirea sindromului metabolic", a declarat Isabela Benseñor, co-autoare a articolului și profesoară la Școala de Medicină a Universității din São Paulo (FM-USP), Brazilia.

Vezi și: Furanodienona, compusul cheie din ghimbir care combate bolile inflamatorii intestinale

Metodologia studiului

Datele analizate în studiu au fost obținute din ELSA-Brazil, un studiu longitudinal de sănătate adultă care monitorizează din 2008 aproximativ 15.000 de funcționari publici angajați la șase universități și instituții de cercetare din Brazilia. Analiza a fost realizată la aceeași universitate, la Școala de Științe Farmaceutice (FCF-USP), în cadrul cercetării postdoctorale coordonate de Renata Carnaúba, sub egida Food Research Center (FoRC), unul dintre Centrele de Cercetare, Inovare și Difuzare (RIDCs) finanțate de FAPESP.

Dintre cei 6.378 de participanți analizați, 2.031 au dezvoltat sindrom metabolic. Această afecțiune este diagnosticată atunci când sunt prezente cel puțin trei dintre următoarele cinci factori de risc:

- Obezitate abdominală

- Hipertensiune arterială

- Hiperglicemie (niveluri ridicate de zahăr în sânge)

- Trigliceride mari

- Niveluri ridicate de lipide nesănătoase (dislipidemie)

Prevalența sindromului metabolic este în creștere globală, având proporții epidemice. În Brazilia, aceasta a crescut de la 29,6% în 2013 la 33% în 2022, conform studiilor anterioare.

Mai mult de 8.000 de polifenoli au fost identificați în natură. Cei mai cunoscuți și studiați sunt acizii fenolici (găsiți în cafea și vin), flavonoidele (în fructe, fasole și ciocolată), lignanii (în semințe și portocale) și stilbenele (în struguri roșii și vin roșu).

Interviuri detaliate, bazate pe chestionare, au fost realizate pentru a afla obiceiurile alimentare ale participanților și frecvența cu care consumau 92 de alimente bogate în polifenoli. Efectele diferitelor metode de gătire și procesare au fost luate în considerare pentru a asigura o măsurare corectă a aportului de polifenoli.

Vezi și: Microplasticele, asociate cu declinul neurologic. Locuitorii din zonele litorale, mai expuși

Ciocolata, cafeaua și vinul pot reducere riscului de sindrom metabolic - FOTO: Freepik@QuantumEdge

Consumul de polifenoli, asociat cu reducerea riscului de sindrom metabolic

Principalul rezultat al studiului a fost că consumul de polifenoli din alimentele variate, la nivelul cel mai mare estimat (469 mg pe zi), a redus riscul de dezvoltare a sindromului metabolic cu 23%, comparativ cu cel mai mic consum de polifenoli (177 mg pe zi). Consumul de acizi fenolici (un tip specific de polifenoli abundent în cafea, vin roșu și ceai) a redus riscul într-o măsură similară.

Potrivit lui Carnaúba, cantitatea de polifenoli asociată cu reducerea riscului de sindrom metabolic a fost derivată din aportul total alimentar.

"Varietatea alimentară este importantă, deoarece una dintre justificările pentru efectele benefice ale polifenolilor asupra sănătății este capacitatea lor de a modula microbiota intestinală. Acest proces poate stimula creșterea bacteriilor probiotice sau "bune".

Totuși, cu cât este mai diversificat aportul alimentar al unei persoane și sursele de polifenoli, cu atât mai bun este efectul asupra microbiotei intestinale și, prin urmare, asupra sănătății generale," a spus aceasta.

Flavonoidele, impact asupra riscului metabolic

Analiza a arătat, de asemenea, că un consum ridicat de flavan-3-oli, un subgrup de flavonoide, a fost asociat cu o reducere de 20% a riscului de sindrom metabolic. Vinul roșu a fost principala sursă de flavan-3-oli pentru eșantionul studiului, contribuind cu 80% din aportul total de acest compus. Ciocolata a fost, de asemenea, o sursă semnificativă, reprezentând 10%.

Cercetătorii au studiat și impactul polifenolilor asupra altor tulburări cardiometabolice legate de sindromul metabolic, precum hipertensiunea, rezistența la insulină și trigliceridele ridicate.

Vezi și: Experții de la Harvard recomandă acest fruct care luptă împotriva cancerului. Nu este mărul

Polifenolii, impact asupra sănătății cardiometabolice

“Rezultatele au arătat că efectele polifenolilor asupra metabolismului și bolilor de inimă nu au fost deloc neglijabile. Indiferent de diverși factori de risc cardiometabolici, precum sexul, vârsta, fumatul și activitatea fizică, participanții care au ingerat mai mulți polifenoli aveau de până la 30 de ori mai puține șanse să dezvolte hipertensiune sau rezistență la insulină și de 17 ori mai puține șanse să aibă trigliceride ridicate", a adăugat Carnaúba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel