Potrivit revistei LivingStrong, o inimă puternică necesită artere și vene sănătoase, vasele care circulă sânge în camerele inimii și în întregul corp. Un studiu publicat în 2007 în „Circulation", jurnalul American Heart Association, notează că ciocolata este bogată în antioxidanți numiți flavonoizi, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. În plus, acești compuși antioxidanți ajută la dilatarea vaselor de sânge și la reducerea riscului de plăci de sânge și rigidizare în artere. Presiunea arterială echilibrată combinată cu vasele de sânge elastice ajută la reducerea stresului asupra inimii și la menținerea ritmului cardiac sănătos.
Cafeina și frecvența cardiacă
La fel ca ceaiul și cafeaua, boabele de cacao conțin în mod natural cafeină. Serviciul de sănătate al Universității din Michigan spune despre cafeina că este un medicament stimulant natural, care poate exercita un efect asupra sistemului nervos central până la șase ore. În doze moderate, până la 250 de miligrame sau două porții de cafea, te poate face să te simți mai alert. Cafeina provoacă o creștere a ritmului cardiac, a temperaturii corpului, a tensiunii arteriale, a nivelului de zahăr din sânge și a fluxului de sânge. Prea multă cafeină poate duce la amețeli, niveluri scăzute de zahăr din sânge, tremor muscular, greață, diaree, setea, iritabilitate și insomnie. O porție de ciocolată neagră are 20 de miligrame de cofeină, în timp ce o porție de ciocolată cu lapte conține 9 miligrame. Prin urmare, ar trebui să mâncați destul de multă ciocolată pentru a obține efectele stimulante ale cafeinei.
Alergie la ciocolată
Unele persoane pot avea o reacție adversă la ciocolată datorită substanțelor chimice precum teobromina, care se găsesc în mod natural în cacao. The World Allergy Foundation remarcă faptul că alergiile alimentare pot duce la anafilaxie, o afecțiune în care organismul reacționează prin șoc, provocând de obicei ritmul cardiac scăzut, tensiunea arterială scăzută și ritmuri cardiace neregulate. De asemenea, puteți prezenta astm, umflare și erupții cutanate. O reacție alergică la ciocolată sau alte alimente poate pune viața în pericol; solicitați asistență medicală imediată.
Tipuri și cantitatea de ciocolată recomandată
Frecvența cardiacă este afectată de greutatea corporală. Excesul de kilograme poate pune presiune pe pereții arterei și poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac, deoarece inima lucrează mai greu pentru a pompa sângele în corpul tău. Prin urmare, consumul de prea multă ciocolată densă în calorii poate duce la creșterea în greutate și vă poate afecta sănătatea inimii. Ciocolata cu lapte tinde să fie mai bogată în grăsimi și zahăr și mai mică în antioxidanți decât ciocolata neagră. Un studiu de nouă ani în rândul femeilor suedeze publicat în 2010 în revista American Heart Association „Circulation: Heart Failure" a descoperit că femeile de vârstă mijlocie și vârstnice care aveau în medie una-două porții pe săptămână de ciocolată bogată în antioxidanți aveau un risc de 32 de ori mai mic de a dezvolta boli de inimă. Dar cei care au mâncat o porție pe zi sau mai multe nu mai aveau beneficiile de protecție a inimii a ciocolatei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.