Ciolacu: Suntem pe locul doi în Europa la obezitate infantilă

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Obezitate
Obezitate

Suntem pe locul doi în Europa la obezitate infantilă, peste o treime dintre copii români sunt supraponderali şi cheltuim mai puţin de 10 lei pe lună pe cap de locuitor pentru recreaţie şi sport. Pornind de la aceste date, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a arătat că adoptarea unui plan național de promovarea activității fizice ar trebu să fie o prioritate pentru România.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat joi că adoptarea unui plan naţional pentru promovarea activităţii fizice ar trebui să fie o prioritate pentru România, notează agerpres.ro.

"Avem nevoie de astfel de iniţiative care să pună în dialog şi să formuleze soluţii concrete la una din principalele provocări ale lumii moderne şi care, din păcate, nu a ocolit nici ţara noastră - lipsa activităţii fizice şi, în special, efectele nocive pe care sedentarismul la are asupra sănătăţii copiilor noştri.(...) Vorbim de un subiect care nu trebuie să fie tranzacţionat politic şi să depăşească logica firească a unei lupte între stânga şi dreapta.(...) A devenit poate o modă în ultima perioadă să vorbim de tot felul de pacturi şi planuri în diverse domenii. Toate sunt bune atâta timp cât urmăresc binele societăţii, dar cred sincer că în acest moment adoptarea unui plan naţional pentru promovarea activităţii fizice ar trebui să fie o prioritate pentru România”, a arătat el.

De asemeena, el a arătat că obezitatea infantilă începe să fie o problemă seriaosă.

„De foarte multe ori discuţiile despre sedentarism şi obezitate pornesc de la nişte statistici dure.Suntem pe locul doi în Europa la obezitate infantilă, peste o treime dintre copii români sunt supraponderali şi cheltuim în acest moment mai puţin de 10 lei pe lună pe cap de locuitor pentru recreaţie şi sport", a mai spus Ciolacu la Summitul "Joacă pentru Viaţă", organizat de Institutul Aspen România, la Palatul Parlamentului.


El a adăugat că, atunci când se pronunţă cuvinte precum "supraponderal" sau "obez", nu se surprinde de fapt "profunzimea problemei".

"Eu cred că, dincolo de asta, este vorba de efectele pe care aceste cuvinte le au asupra lor, mai degrabă despre cum se simt, ce trăiesc ei şi cum ajung să se urască pe ei înşişi. Este vorba de rănile pe care aceste cuvinte le fac în sufletul acestora şi despre impactul pe care ajung să îl aibă în fiecare domeniu în viaţa lor. Ştiţi foarte bine despre ce vorbesc, pentru că sunt convins că fiecare dintre noi, în copilărie, la şcoală, am avut un coleg căruia i se spunea Grasu', pe care toţi îl alegeam ultimul la echipa de fotbal, de rugby, care nu putea să ţină pasul cu orele de sport. Sunt ferm convins că acel copil avea multe alte calităţi, dar acestea erau înecate în discriminarea şi marginalizarea celor din jur. Acesta este motivul pentru care încurajez astfel de programe. Educaţia te face un om mai bun şi mai tolerant, la fel cum sportul te face mai puternic şi mai sănătos", a afirmat Ciolacu.

Ciolacu a precizat că pentru "generaţiile care au crescut cu cheia la gât", din care face şi el parte, sportul era una dintre cele mai bune distracţii şi "poate printre puţinele pe care le aveam la îndemână".


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel