Cine trebuie să ia iod în caz de atac nuclear. Suplimentul este o sare de iod stabil care poate ajuta la blocarea iodului radioactiv de a fi absorbit de glanda tiroidă și o poate proteja împotriva leziunilor provocate de radiații, precizează Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Tiroida, care produce hormoni care reglează rata metabolică a organismului, funcția cardiacă și digestivă, controlul mușchilor și multe altele, este partea corpului care este cea mai sensibilă la iodul radioactiv, precizează CDC.
Glanda ta tiroidă nu poate face diferența între iodura de potasiu și iodul radioactiv și le va absorbi pe amândouă. Cu toate acestea, tiroida are capacitatea de a reține doar atât de mult deodată. Așadar, dacă luați iodură de potasiu, aceasta blochează intrarea în tiroidă a iodului radioactiv la care ați putea fi expus.
Acesta este un punct crucial, deoarece, dacă iodul radioactiv se acumulează în glanda ta tiroidă, poate provoca cancer tiroidian. Riscul este deosebit de ridicat în cazul sugarilor și copiilor expuși la iod radioactiv, după cum s-a văzut în cazul ratei crescute a cancerelor tiroidiene în rândul copiilor expuși prin aer și lapte contaminat după dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986, potrivit site-ului Comitetului științific al Națiunilor Unite pentru efectele radiațiilor atomice, potrivit SELF.
Cum are loc expunerea la iod radioactiv
În timpul unui accident nuclear, iodul radioactiv poate fi eliberat în mediul înconjurător sub formă de pene sau nori și, ulterior, poate contamina solul, suprafețele, alimentele și apa.Acesta se poate depune pe pielea și pe hainele unei persoane, ceea ce duce la o expunere externă la radiații.Iodul radioactiv depus pe piele poate fi îndepărtat prin spălare cu apă caldă și săpun.
Dacă iodul radioactiv este inhalat (de exemplu, dintr-un nor radioactiv) sau ingerat (de exemplu, prin alimente, lapte sau apă contaminate), rezultă o expunere internă la radiații. Atunci când iodul radioactiv intră în organism, se acumulează în glanda tiroidă în același mod în care ar face-o iodul stabil neradioactiv, datorită căii biocinetice naturale a iodului în corpul uman, potrivit OMS.
Care sunt riscurile pentru sănătate ale expunerii la iod radioactiv
Iodul este un element necesar din dieta umană și este utilizat de glanda tiroidă pentru a produce hormoni care reglează metabolismul organismului. În timpul unui accident nuclear, glanda tiroidă este expusă unui risc deosebit, deoarece nu face diferența între iodul stabil (niradioactiv) și cel radioactiv.
Absorbția de iod radioactiv poate crește riscul de cancer tiroidian, în special la copii. Cu cât vârsta de expunere este mai mică, cu atât riscul de a dezvolta cancer tiroidian mai târziu în viață este mai mare. La copiii de la Cernobîl, expuși la iod radioactiv cu lapte și alimente contaminate, creșterea incidenței cancerului tiroidian a fost detectată pentru prima dată la 4-5 ani de la momentul expunerii, în 1986.
Vezi și: Ce trebuie să știi despre mușcăturile de purici. De ce ne mușcă și care e particularitatea lor
Cum poate fi redus riscul de expunere la iod radioactiv
Glanda tiroidă poate fi protejată de iodul radioactiv prin saturarea ei cu iod stabil (neradioactiv). Această măsură de protecție cunoscută sub numele de iod de blocare a tiroidei (ITB) constă în administrarea de tablete de iodură de potasiu înainte sau la începutul expunerii la iod radioactiv.
Atunci când este administrată în doza adecvată și în intervalul de timp corect în jurul expunerii la iod radioactiv, iodura de potasiu saturează glanda tiroidă cu iod stabil (neradioactiv). Ca urmare, iodul radioactiv nu va fi absorbit și stocat de glanda tiroidă. Orice iod care depășește nevoile tiroidei pentru producerea de hormoni tiroidieni (fie că este radioactiv sau radioactiv) va fi excretat prin urină în câteva zile, mai notează OMS.
KI nu este un antidot pentru expunerea la radiații
KI nu este un antidot pentru expunerea la radiații. Acesta protejează doar glanda tiroidă și numai dacă există riscul de expunere internă la iod radioactiv (de exemplu, un accident la o centrală nucleară).
OMS menționează că iodura de potasiu:
- nu protejează împotriva oricăror alte substanțe radioactive care pot fi eliberate în mediu ca urmare a unui accident nuclear;
- nu protejează împotriva radiațiilor externe, de exemplu, a radioactivității depuse pe sol, pe suprafețe sau pe alimente;
- nu împiedică pătrunderea iodului radioactiv în organism, dar previne acumularea acestuia în tiroidă.
Când se administrează iodul
Iodura de potasiu nu trebuie luată ca măsură de protecție generică în anticiparea unui eveniment. Comprimatele iod trebuie luate numai atunci când autoritățile de sănătate publică au dat instrucțiuni explicite în acest sens. Eficacitatea iodurii de potasiu pentru blocarea tiroidei depinde de administrarea sa la timp.
Perioada optimă de administrare a iodului stabil este cu mai puțin de 24 de ore înainte și până la 2 ore după debutul preconizat al expunerii. Ar fi totuși rezonabil să se administreze iodură de potasiu până la 8 ore după expunere. Cu toate acestea, administrarea mai târziu de 24 de ore după expunere nu va oferi nicio protecție.
Instrucțiunile autorităților de sănătate publică cu privire la modul în care trebuie să se administreze iodura de potasiu trebuie urmate cu atenție; doza corectă de iodură de potasiu va fi diferită în funcție de vârstă (vezi prospectul pentru explicații detaliate privind dozajul). O singură doză de KI oferă, de obicei, o protecție adecvată timp de 24 de ore.
În cazul unei expuneri prelungite sau repetate, al ingestiei inevitabile de alimente și apă potabilă contaminate și în cazul în care evacuarea nu este fezabilă, poate fi necesară administrarea repetată de iod stabil.
În astfel de circumstanțe, nou-născuților (< 1 lună), femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanelor în vârstă de peste 60 de ani nu trebuie să li se administreze doze repetate de iodură de potasiu. Alte măsuri de protecție ar trebui luate în considerare pentru aceste grupuri particulare, de la caz la caz și cu avizul medicului, mai notează OMS.
De ce NU e eficientă iodura de potasiu, în caz de atac nuclear. Ciuhodaru: Țineți minte formula S.R.I!
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că pastilele cu iodură de potasiu nu sunt atât de eficiente în cazul unui atac nuclear, pentru că ele ”nu protejează față de alte substanțe radioactive”.
"Poate fi un gest de precauție, dar reamintesc și v-am mai zis-o, că aceste tablete cu iodură nu sunt eficiente decât când vorbim despre iodul radioactiv. Dacă vorbim despre eliminarea de substanțe de tip radioactiv, se administrează iod pentru că tiroida este cea mai sensibilă într-o astfel de situație, iar iodul stabil previne absorbția iodului la nivel tiroidian, fie că vorbim despre cel inhalat sau ingerat, deci contaminări radioactive. Mărește eliminarea și astfel scande riscul de cancer tiroidian.
Nu este nici măcar indicat pentru toate grupele de vârstă. În general, vorbim despre cei sub 40 de ani, de copii, de femei care alăptează. Ideal este ca în astfel de situații să fie administrat cât mai repede, maxim în primele 6 ore de la emisia radioactivă.
Să spunem lucrurilor pe nume: sunt peste 300 de substanțe radioactive care se elimină în cazul unui atac nuclear, așa că iodura nu protejează decât împotriva acestui tip de substanță, nu împiedică intrarea în organism sau efectele radiațiilor legate de alte substanțe radioactive, nu protejează față de alte substanțe radioactive. Mai există și ideea aceea în care zicem ”hai să luăm preventiv, să vedem ce se întâmplă", a declarat Tudor Ciuhodaru, la Antena 3.
Medicul subliniază că administrarea pastilelor poate provoca stare de rău dacă nu este făcută cu discernământ și în cunoștință de cauză.
"Nu intră în categoria de automedicație și știți că a fost o adevărată furie, s-a cumpărat tot ce mai exista prin farmacii, până și suplimentele acelea alimentare care conțineau iod", a mai spus el.
Iodura de potasiu, "esențială în fiecare casă în care se află persoane sub 40 de ani". Buicu: Trebuie luat în primele 6 ore. După 12 ore e INUTIL
”Este o măsură preventivă foarte importantă, pentru siguranța populației sub 40 de ani, în special a tinerilor și copiilor. Cu cât vârsta e mai mică, cu atât riscul e mai mare, în cazul producerii unui accident.
Aceste tablete trebuie să existe în fiecare gospodărie din România în care se află persoane sub 40 de ani, inclusiv tinerii și copiii. Este esențial ca tratamentul să fie administrat imediat în cazul unui accident nuclear.
Prevenția este esențială în acest caz. Tratamentul cu iodură de potasiu trebuie administrat în primele 6 ore de la expunerea la radiații. După aceste prime 6 ore eficiența tratamentului scade cu 50%, iar după 12 ore tratamentul devine inutil. În cazul unui eveniment, este imposibil să distribui aceste tablete în timp util în milioane de gospodării. De aceea, tabletele trebuie distribuite preventiv, pentru a fi disponibile în fiecare casă.
De altfel, odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina, la nivelul Uniunii Europeană au avut loc discuții privitoare la modalitatea comună de acțiune în cazul unui eveniment nuclear. Este deci mai bine să luăm măsuri preventive, decât să reacționăm în momentul manifestării acestui risc.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a implementat în România ceea deja funcționează în câteva state europene.
După accidentul nuclear de la Fukushima din Japonia, Belgia a decis ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite la toată populația, nu doar la cei din proximitatea centralelor nucleare”, a scris Florin Buicu pe contul său de Facebook, în urmă cu câteva luni.
Nu luați iodură de potasiu dacă:
1. dacă sunteţi alergic la iodura de potasiu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
2. dacă aveţi o boală autoimună care implică senzaţie de mâncărime şi băşici la nivelul pielii (dermatită herpetiformă van Dühring).
3. dacă aveţi o tiroidă hiperactivă care produce prea mulţi hormoni tiroidieni (hipertiroidie).
4. dacă aveţi o tulburare a pereţilor vaselor de sânge (vasculită hipocomplementemică).
Atenţionări şi precauţii!
Înainte să luaţi Iodură de potasiu G.L. Pharma, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi:
- o tumoră malignă la nivelul tiroidei sau dacă medicul dumneavoastră crede că puteţi să aveţi o astfel de tumoră.
- o îngustare a căilor respiratorii (care cauzează probleme respiratorii). Utilizarea de Iodură de potasiu poate să agraveze această condiţie.
- sunteţi în tratament sau aţi fost tratat în trecut pentru probleme ale tiroidei.
- o anumită problemă cu tiroida numită „autonomie a tiroidei” şi nu sunteţi tratat pentru ea.
- probleme cu rinichii.
- probleme sau sunteţi în tratament pentru probleme ale glandelor suprarenale.
- sunteţi deshidratat sau aveţi crampe din cauza căldurii extreme.
- luaţi oricare dintre medicamentele enumerate la rubrica „Alte medicamente şi Iodură de potasiu”.
Comprimatele cu iod pot fi luate numai în cazuri de accidente nucleare, însă atenție, nu le luați pe cont propriu. Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.
În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării.
Ce să faci în caz de accident nuclear
În cazul unei explozii la centrala electrică, locuitorii zonei potențiale accidente de radiații ar trebui pregătiți pentru o posibilă evacuare. Dacă autoritățile au anunțat oficial o urgență de radiații, rămâneți în casă sau ajungeți acolo cât mai curând posibil.
Rămâneți pe fază pentru alte mesaje și urmați instrucțiunile autorităților. În cazul în care sunteți sfătuiți să evacuați, împachetați-vă în valiză sau rucsac:
- Documente și copiile acestora (acte de identitate, acte medicale, acte legislative, bunuri mobile și imobile, contact de urgență).
Mască de față sau respirator.
Trusa de prim ajutor si o rezerva săptămânală de medicamente (dacă aveți boli cronice).
- Șervețele umede.
- Haine și încălțăminte de schimb.
- Împachetează-ți bine valiza sau rucsacul cu folie de mâncare sau bandă adezivă.
- Dacă vă aflați într-o zonă de urgență cu radiații, puteți părăsi clădirile doar urmând instrucțiunile corecte ale autorităților.
Autoritățile locale vor posta locația punctelor de evacuare și cele mai sigure rute de călătorie dacă evacuați cu propriul vehicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.