Cine și când decide oprirea tratamentului unui pacient. Dr. Gabriel Oniscu: Din punct de vedere al unei morți cu demnitate, fără suferință

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cand se ia decizia opririi tratamentului pacientilor - FOTO: Freepik@ DJaya
cand se ia decizia opririi tratamentului pacientilor - FOTO: Freepik@ DJaya

Când se ia decizia opririi tratamentului pacienților. Cine decide, de fapt, acest lucru.

Vezi și: Fosforilcolina, biomarkerul pentru evaluarea riscului cardiovascular. Anticorpul PC care protejează inima femeilor

Când un pacient ajunge în stadiul terminal al unei afecțiuni incurabile, decizia de a opri tratamentul devine o alegere esențială, luată în urma unei evaluări atente și a unei discuții profunde cu familia. În acest context, profesioniștii din domeniul sănătății se concentrează pe oferirea unei morți demne și lipsite de suferință, subliniind că suspendarea tratamentului nu este o opțiune pentru a facilita transplantul, ci o măsură necesară pentru a respecta voința pacientului. 

Când se ia decizia opririi tratamentului pacienților

În majoritatea țărilor europene, conceptul de DCD controlat (Donare după Declarația de moarte) devine o practică esențială în îngrijirea pacienților cu patologii incurabile. Profesorul Gabriel Oniscu, președintele Societății Europene de Transplant de Organe, a explicat recent în cadrul Academiei de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, cum se desfășoară aceste procese delicate, subliniind importanța unei morți demne și lipsite de suferință.

"În majoritatea țărilor europene, există așa-numitul controlled DCD, unde pacientul este internat de o anumită perioadă de timp, are o patologie care nu poate fi salvată, indiferent de tratament și atunci se ia o decizie împreună cu familia, că orice tratament nu mai are valoare, nu mai poate salva acest pacient. 

Atunci se ia decizia de a opri tratamentul. Pur și simplu, din punctul de vedere al unei morți, cu demnitate, fără suferință", a explicat prof. Gabriel Oniscu, președintele Societății Europene de Transplant de Organe, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Adevărul dur despre margarină. Detaliul dezgustător din restaurante. Wasim Nazer: De aceea se vindea în nebunie

Când se ia decizia opririi tratamentului pacienților - FOTO: Freepik@maria69

Decizia de a suspenda tratamentul nu este legată de posibilitatea unui transplant, ci de dorința de a permite pacientului să plece din viață cu demnitate.

"Transplantul nu intră în discuție. În momentul în care decizia a fost luată în terapie intensivă abia atunci poți întreba dacă donarea de organe este posibilă. Este o discuție complet separată. 

Să înțelegem! Nu oprim tratamentul ca să facem un transplant. Oprim tratamentul pentru că nu mai este util pentru a prezerva viața acelui pacient. Separat, când decizia a fost luată atunci se pune întrebarea legată de donare", a explicat prof. Gabriel Oniscu, președintele Societății Europene de Transplant de Organe, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: De ce să iei vitamina D cu puțin unt sau ulei de măsline. Greșeala pe care ai făcut-o până acum

Cazul Pantelimon

Doi medici de la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt acuzați că au oprit tratamentul pacienților, fapt care a dus la decesul acestora. Medicii sunt acuzați că au scăzut dozele de noradrenalină pacienților internați pe secția de Terapie Intensivă, lucru care a dus la scăderea tensiunii pacienților și fapt care ar fi grăbit decesul acestora. 

Procurorii au constatat că, în luna aprilie a acestui an, s-au înregistrat 62 de decese în secția ATI, dintre care 17 au avut loc în doar trei zile și sunt considerate suspecte.

Această situație a readus în discuție conceptul de "joacă de-a Dumnezeu", punând accent pe responsabilitatea medicilor în gestionarea vieții și morții pacienților. 

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel