Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, prof dr Dorel Săndesc a discutat și despre cine poate dona plasmă potrivit ultimelor prevederi legale. Dacă înainte procedeul era complicat - puteau dona plasmă doar cei care aveau confirmarea pozitivă de COVID-19 printr-un test PCR, apoi era nevoie și de confirmarea vindecării de boală prin două teste PCR, dar și după ce stăteau 28 de zile după vindecare - , acum donatori pot fi nu numai cei care au avut boala, cu și cei care au avut infecția confirmată printr-un test PCR, dar care au fost externați pe baza criteriilor din noua lege.
”Nu se mai impun neapărat teste PCR negative pentru externare și declararea vindecat. Iar acești pacienți au recomandată o perioadă de izolare la domiciliu și după 14 zile de la finalizarea acestei perioade ei pot deveni donori de plasmă. Pot deveni donori de plasmă și pacienți care au avut un test pozitiv, care au avut forme ușoare sau asimptomatici și nu au fost internați”, explică prof dr Dorel Săndesc.
Mai pot dona și aceia care vor să vadă dacă au avut boala și descoperă că au un nivel de anticorpi creat de infecție, deși nu au avut un test PCR pozitiv. ”Sper că va crește numărul de donori”, adaugă specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.