Produsele lactate fac parte din unul dintre cele mai iubite grupuri alimentare din întreaga lume. Pline de vitamina D și o sursă excelentă de calciu, acestea pot fi transformate într-o varietate mare de produse gustoase.
Din păcate, însă, produsele lactate pot avea și câteva dezavantaje. Intoleranța la lactoză este o afecțiune genetică care împiedică în cele din urmă capacitatea organismului de a descompune lactoza, componenta chimică principală a produselor lactate. Cu toate acestea, noile cercetări sugerează că ar putea exista un alt grup care ar trebui să ia în considerare fie evitarea, fie limitarea consumului de produse lactate: persoanele cu hipotiroidism.
Conform NHS, hipotiroidismul este o boală caracterizată de o funcționare insuficientă a glandei tiroide, situată în gât și responsabilă pentru producerea hormonilor care controlează producția de energie a organismului.
Acești hormoni sunt apoi utilizați pentru a regla funcționalitatea întregului corp. Cu toate acestea, atunci când tiroida este subactivă, apare hipotiroidismul și impune o serie de consecințe asupra organismului uman, cum ar fi îngrășarea, oboseala, durerile articulare și chiar probleme de fertilitate.
Care este legătura dintre produsele lactate și hipotiroidism
Hipotiroidism - FOTO: Freepik@Furrukh
Ei bine, profesioniștii medicali de la NP Thyroid au determinat că laptele de vacă și produsele lactate au fost demonstrate a agrava producția de substanțe chimice inflamatorii în organismul uman. Aceste substanțe inflamatorii pot avea efecte negative asupra creierului și altor părți ale corpului, inclusiv a tiroidei în cazul hipotiroidismului. Această corelație apare pentru că inflamația cronică reduce numărul de receptori tiroidieni din corp și poate afecta chiar funcționarea normală a hormonilor tiroidieni, potrivit Health Digest.
În plus, un studiu din 2017 a descoperit că produsele lactate pot interfera chiar cu absorbția unui medicament popular, frecvent prescris pentru tiroidă.
Medicamentul, levothyroxine, a prezentat o scădere semnificativă a ratei de absorbție atunci când a fost consumat cu lapte de vacă, ceea ce a afectat în mod consecvent funcționalitatea sa în organism. Având în vedere acest lucru, medicii de la Paloma Health recomandă ca persoanele cu hipotiroidism să limiteze sau să elimine complet produsele lactate din dieta lor.
Alternative la produsele lactate
Dacă dorești totuși să te bucuri de un cornet de înghețată sau să presari puțină brânză pe taco-urile tale, nu-ți face griji. Există o mulțime de alternative sănătoase, gustoase și accesibile la produsele lactate.
Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!
Cea mai populară alternativă în aceste zile ar fi laptele din nuci. Laptele din nuci este lichidul obținut după stoarcerea nucilor. Conform Healthline, laptele din nuci a câștigat în mod exponențial popularitate în ultimii ani, devenind rapid o opțiune preferată pentru cei care doresc să reducă consumul de produse lactate.
Cel mai popular dintre laptele din nuci este cel de migdale, dar produse precum laptele de caju, laptele de macadamia și laptele de alune fac alternative excelente de asemenea. În general, laptele din nuci este bogat într-o varietate largă de beneficii pentru sănătate, cum ar fi vitaminele și mineralele esențiale, și poate fi benefic pentru dieta oricui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.