Studiile recente au adus în atenție impactul consumului de apă minerală acidulată asupra sănătății intestinale, provocând întrebări despre potențialele efecte negative asupra digestiei. Deși pentru majoritatea oamenilor, consumul moderat de apă minerală acidulată este bine tolerat, persoanele cu anumite afecțiuni gastrointestinale ar putea întâmpina dificultăți.
Problema principală pare să fie legată de carbonatare și aditivii incluși în unele tipuri de ape minerale acidulate. În timp ce unii experți susțin că apa minerală acidulată poate contribui la hidratarea și sănătatea generală a intestinelor, alții avertizează că aditivii pot agrava simptomele pentru cei cu sensibilitate digestivă.
Cum ne afectează apa minerală carbogazoasă digestia
Mulți dintre noi bem apă minerală carbogazoasă în fiecare zi. S-ar putea să fi auzit că apa minerală acidulată cauzează balonare și alte probleme de sănătate intestinală. Dar adevărul este că depinde. Persoanele cu anumite afecțiuni intestinale pot experimenta efecte secundare când consumă apă minerală acidulată, dar majoritatea celorlalți sunt în regulă.
"Apa minerală acidulată poate avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra sănătății intestinale, în funcție de sensibilitatea individuală și de tipul de apă minerală acidulată consumată", a declarat dr. Kenneth Brown, un gastroenterolog certificat din Texas.
Pentru majoritatea oamenilor, consumul de apă minerală acidulată nu ar trebui să cauzeze probleme.
"Apa minerală acidulată are potențialul de a provoca simptome de reflux, gaze sau balonare la oricine. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu experimentează aceste simptome când beau o doză de apă minerală acidulată", a spus dr. Peter Stein, certificat în gastroenterologie și medicină internă și director al endoscopiei la Phelps și Northern Westchester Hospital din New York.
Vezi și: Cea mai rea poziție de somn. Duce la boli cardiovasculare, dureri de gât și de spate
Apa minerală carbogazoasă și boala de reflux gastroesofagian
Dar dacă ai o afecțiune precum sindromul colonului iritabil sau boala de reflux gastroesofagian (GERD) sau dacă experimentezi în mod regulat balonare, gaze și alte simptome gastrointestinale, consumul de apă minerală acidulată poate declanșa simptomele. Acest lucru este mai ales o problemă din cauza carbonatării - când bei apă minerală acidulată, adaugi mai mult gaz într-un stomac deja sensibil, a explicat Kaytee Hadley, un dietetician nutriționist înregistrat în Richmond, Virginia.
"Apa carbogazoasă poate declanșa refluxul în cazul persoanelor cu boala de reflux gastroesofagian și balonarea, gazele și diareea la persoanele cu sindromul de intestin iritabil", a spus Hadley.
Persoanele cu afecțiuni minore ale intestinului pot fi capabile să bea apă minerală acidulată simplă, dar este posibil să dorești să limitezi sau să eviți băuturile carbogazoase dacă ai afecțiuni gastrointestinale semnificative, a spus Brown.
Atenție la aditivi
Consum de apă - FOTO: Freepik
În afară de carbonatare, unele ape minerale acidulate cauzează probleme digestive din cauza aditivilor. Cele aromatizate ar putea conține aditivi precum îndulcitori artificiali și zaharuri. Mai sunt necesare cercetări pentru a înțelege mai bine cum îndulcitorii artificiali afectează sănătatea intestinală, a spus dr. Brown.
În plus, a explicat că acești aditivi pot perturba microbiomul intestinal și pot agrava simptomele pentru cei cu sisteme digestive sensibile sau afecțiuni precum colita și boala Crohn.
"Cercetările arată că îndulcitorii artificiali alterează microbiomul intestinal", a spus Emily Spurlock, un dietetician nutriționist la Institutul pentru Bunăstarea Digestivă.
Vezi și: Simptomul banal al cancerului pe care îl observi după ce mănânci. Are potențial devastator
Apa minerală carbogazoasă, beneficii
"Pentru mulți, apa carbogazoasă poate ajuta procesul digestiv și poate ameliora simptomele precum gazele și balonarea prin încurajarea râgâielii, care eliberează presiunea. De asemenea, poate îmbunătăți hidratarea și poate aduce beneficii sănătății intestinale generale, în special pentru cei care au dificultăți în a bea suficientă apă simplă", a spus Brown.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.