Inginerul premiat de MIT, Ciprian Burzo, este un clujean în vârstă doar 26 de ani, dar care are la „activ” numeroase premii și un bogat portofoliu. Este specializat în mărci, ambalaje, design industrial, web, grafică și design de aplicații. „Am lucrat cu companii și organizații precum Searce, Kits Media, Sworkit, Camp Mobile, International Olympic Committee etc”, se prezintă sigur, pe platforma behance.net.
„De la vârsta de 13 ani am interacționat cu domeniul pe care doresc să îl urmez, lucrând până acum în acest domeniu de expertiză. Îmi place să proiectez produse grozave”, scrie el, simplu, pe propriul site.
Este absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și deține și un master în proiectare asistată de calculator a sistemelor de fabricație, Proiectare 3D, modelare 3D, proiectare asistată de computer, realitate virtuală, obținut la aceeași instituție de învățământ.
Prototipul său, numit „masca socială”, este un dispozitiv minimalist, transparent, dotat însă cu un biosenzor care se poate conecta la un smartphone. Prin intermediul unei aplicații, utilizatorii ar putea urmări numărul de agenți patogeni din aerul înconjurător, colectând date care catagrafiază și alți utilizatori din jur, și calculează riscul de infecție cu Covid-19. detectează și dacă purtătorul are COVID-19 și arată și ce temperatură are acesta, transmițând toate informațiile către aplicație. Evident, ea poate fi curățată și refolosită.
Masca socială, care este încă un prototip în curs de dezvoltare, a câștigat un concurs organizat de laboratorul de răspuns la pandemie al MIT, prestigioasa universitate tehnică americană, care le-a cerut inginerilor și proiectanților să vină cu răspunsuri creative care să reimagineze aceste învelișuri pentru față dar și echipamentele individuale de protecție (PPE).
„Conectarea măștii cu smartphone-ul nostru este o opțiune reală pentru viitor”, spune Ciprian. „Ar trebui să știm cine este infectat în zona noastră și să fim informați pe smartphone-ul nostru despre ceea ce a detectat biosenzorul, pe baza particulelor din jur. Acestea sunt doar câteva dintre opțiunile care vor apărea cu siguranță în masca viitorului”, a explicat inginerul, citat de Te Calvert Journal (link direct).
„Totul a început cu o schiță simplă și cu gândul că putem ajuta societatea în lupta împotriva virușilor atât social cât și medical. Am realizat prototipul unei măști simple care are un aspect modern și inteligent. Principalele materiale utilizate pentru producerea măștii sunt policarbonatul și polipropilena. Acest lucru reduce riscul de alergii pentru anumite categorii de persoane”, a explicat, în proiectul depus, inginerul Ciprian Burzo (link direct).
Evident, el scrie că masca ar trebui testată de o echipă de specialiști - biologi, chimiști etc. – înainte de a fi produsă, dar prețul unui astfel de dispozitiv este estimat la circa 30 de dolari bucata. Conform programului pe care și l-a propus cercetătorul, atât masca cât și aplicația pentru telefon (care va fi gratuită pentru toată lumea), ar trebui să fie gata de lansare în februarie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.