Cine ar trebui să ia suplimente de Vitamina D, mai ales iarna. Care e doza recomandată

Monika Baciu |
Data publicării:
vitamina d - FOTO: Freepik
vitamina d - FOTO: Freepik

Cine ar trebui să ia suplimente de Vitamina D, mai ales iarna. Care e doza recomandată, de fapt.

Vezi și: Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute

În perioada iernii, când zilele sunt scurte și expunerea la soare este limitată, mulți dintre noi riscă să dezvoltăm o deficiență de vitamina D. Această vitamină joacă un rol esențial în sănătatea oaselor și în întărirea sistemului imunitar, iar suplimentele pot fi necesare pentru anumite categorii de persoane.

Deși mulți se testează frecvent pentru a verifica nivelul vitaminei D, nu toți cei cu valori sub limita normală au nevoie de suplimente. Specialiștii recomandă suplimentarea în mod special pentru patru grupuri vulnerabile, fiecare având nevoi specifice.

Cine ar trebui să ia Vitamina D

Deficiența de vitamina D poate afecta mai multe grupuri de persoane, iar suplimentarea este recomandată pentru anumite categorii vulnerabile.

Anumite grupuri de persoane sunt mai expuse riscului de a dezvolta o deficiență de vitamina D și ar trebui să ia suplimente pe tot parcursul anului. Potrivit dr. Eduard Egri, există patru categorii de persoane care ar trebui să ia suplimente de vitamina D, în mod special pe timpul iernii.

"Sunt 4 categorii care beneficiază de suplimentare:

- Copiii între 0 și 18 ani pentru a preveni rahitismul și pentru a reduce potențial riscul de infecții ale tractului respirator.

- Adulții peste 75 ani pentru a reduce riscul de mortalitate.

- Femeile însărcinate pentru a reduce riscul de complicații materne, fetale și neonatale.

- Adulții cu prediabet pentru a reduce riscul de diabet tip 2", arată dr. Eduard Egri, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Luna nașterii, impact asupra sănătății. De ce boli ai putea suferi în funcție de luna în care te-ai născut

Vitamina D - FOTO: Freepik

Nu oricine trebuie să suplimenteze cantitatea de Vitamina D

Deși multe persoane își testează nivelul de vitamina D fără o recomandare medicală clară, nu toți cei care au valori sub limită necesită suplimente. Dr. Egri subliniază că deficiența de vitamina D nu cauzează simptome evidente în rândul populației generale și nu ar trebui să fie considerată un diagnostic final pentru diversele simptome. Este important ca investigațiile să continue pentru a identifica adevărata cauză a problemelor de sănătate.

"Foarte multă lume își testează nivelul de vitamina D D fără să aibă o indicație medicală clară, de multe ori găsesc valori sub limita și cred că au găsit justificarea diverselor simptome.

Deficiența de vitamina D nu neapărat cauzează simptome în populația generală și nici nu ar trebui să fie diagnosticul final în aceste situații iar sfatul meu este că investigațiile trebuie continuate până la decelarea cauzei", arată dr. Eduard Egri, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: De ce nu au efect medicamentele pentru diabet. Care este legătura cu vârsta pacientului

Doza recomandată de Vitamina D

Doza de vitamina D variază în funcție de vârstă, sex și nevoile individuale. De obicei, doza zilnică recomandată este:

- Pentru copii și adolescenți: 400-800 UI

- Pentru adulți: 800-2000 UI

- Pentru vârstnici sau persoane cu risc crescut: 2000-4000 UI

Suplimentele de vitamina D sunt esențiale pentru anumite grupuri de persoane, mai ales în sezonul rece, când expunerea la soare este redusă. Cu toate acestea, este important să nu se ia decizii bazate doar pe testele de laborator fără consult medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel