Cinci tipuri de sângerări pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

Monika Baciu |
Data publicării:
sangerari - FOTO: Freepik@tonodiaz
sangerari - FOTO: Freepik@tonodiaz

Sângerarea spontană sau inexplicabilă poate fi un semn al unor afecțiuni grave, de la infecții și ulcere până la forme agresive de cancer. Ignorarea unor astfel de simptome poate întârzia un diagnostic major și poate avea consecințe fatale. 

Vezi și: Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului

Orice sângerare care apare în afara unor cauze evidente, precum o rană superficială, ar trebui luată în serios. Deși unele episoade pot avea explicații banale, altele pot semnala afecțiuni grave care necesită intervenție medicală rapidă.

Dr. Amir Khan, medic de familie, a atras atenția asupra a cinci tipuri de sângerări care nu trebuie ignorate. Într-o postare pe Instagram, el a explicat că aceste simptome pot semnala afecțiuni grave și necesită evaluare medicală urgentă.

Sânge în scaun

Potrivit dr. Amir Khan, culoarea sângelui prezent în scaun poate indica diferite probleme de sănătate.

"Dacă este roșu aprins, poate semnala o fisură anală sau hemoroizi. Dacă scaunul este de culoare închisă, neagră sau tărcată, poate indica o sângerare la nivelul stomacului sau al intestinului subțire", susține dr. Amir Khan, potrivit Surrey Live.

Medicul avertizează că prezența sângelui în scaun poate fi, de asemenea, un semn al bolii inflamatorii intestinale sau al cancerului colorectal, mai ales dacă este însoțită de dureri abdominale, pierdere în greutate sau modificări ale tranzitului intestinal.

Vezi și: Cele două pastile ce nu trebuie combinate. Au un efect periculos

Sânge în urină

Dr. Amir subliniază că prezența sângelui în urină nu trebuie ignorată, deoarece poate avea multiple cauze

"Acest simptom poate indica o infecție urinară, un calcul renal sau o boală cronică de rinichi, dar poate fi și un semn al cancerului de vezică urinară sau de rinichi", a mai precizat dr. Amir Khan.

El recomandă ca orice episod de hematurie să fie investigat medical.

Sânge în vărsături

Sângerarea digestivă superioară poate fi evidențiată prin vărsături cu sânge, iar aspectul acestuia oferă indicii despre localizarea problemei.

"Dacă sângele este roșu aprins, poate fi cauzat de un ulcer sângerând sau de o ruptură a esofagului. Dacă voma are un aspect de zaț de cafea, acest lucru sugerează o sângerare la nivelul stomacului", a mai subliniat medicul.

Dr. Amir avertizează că uneori sângele expectorat poate fi confundat cu sângele din vărsături, ceea ce poate semnala boli precum tuberculoza sau cancerul pulmonar.

"Vărsăturile cu sânge pot fi și un semn tardiv al cancerului gastric sau esofagian și trebuie verificate imediat", a adăugat el.

Vezi și: Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate

Cinci tipuri de sângerări pe care nu ar trebui să le ignori niciodată - FOTO: Freepik@robiulcc2

Sângerări vaginale anormale

Orice sângerare vaginală care apare în afara menstruației normale necesită o evaluare medicală.

"Sângerările abundente și neregulate pot fi cauzate de fibrom uterin, endometrioză, adenomioză sau dezechilibre hormonale. Orice sângerare vaginală după menopauză trebuie investigată de urgență. Nu contează dacă a fost minoră sau s-a oprit repede, poate fi un semn de cancer endometrial", a mai explicar dr. Amir.

Dr. Amir mai avertizează că sângerările între menstruații pot avea diverse cauze, iar sângerarea după contactul sexual poate fi provocată de polipi cervicali, infecții sau chiar cancer de col uterin.

Sângerări din urechi

Deși mai puțin frecventă, sângerarea din urechi poate avea cauze serioase.

"Poate fi provocată de o perforație a timpanului, o infecție a urechii sau o leziune, dar poate semnala și un traumatism cranian sau o fractură de craniu", a spus medicul.

Medicul recomandă un consult medical urgent în cazul sângerărilor inexplicabile din urechi, mai ales dacă sunt însoțite de pierderea auzului, durere sau amețeli.

Vezi și: Demența, asociată cu reducerea speranței de viață. Pierderi semnificative în funcție de vârsta diagnosticării

Recomandarea medicului

Dr. Amir Khan îndeamnă pe toți cei care observă oricare dintre aceste simptome să consulte un medic cât mai curând posibil.

"Dacă aveți vreo îngrijorare legată de aceste tipuri de sângerări, mergeți la un medic. Nu ignorați semnalele pe care vi le dă corpul", a recomandat dr. Amir Khan. 

Declarațiile medicului vin ca un avertisment pentru conștientizarea importanței prevenției și diagnosticării timpurii în cazul unor afecțiuni grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel