Cinci simptome "timpurii" ale diabetului care pot apărea la toaletă, conform unui doctor. Acordând atenție oricăror schimbări în urina sau scaunul tău, poți ajuta la identificarea unor probleme de sănătate grave, inclusiv diabetul.
Diabetul descrie o afecțiune cronică în care nivelurile de zahăr din sânge cresc la valori periculoase, dacă nu se iau măsuri pentru a le controla. Din păcate, diabetul netratat poate duce la o serie de probleme de sănătate, de la boli de inimă la leziuni ale nervilor, motiv pentru care este esențial să fim conștienți de simptomele sale.
Dr. Chun Tang, Director Medical la Pall Mall Medical, a declarat pentru Express.co.uk că simptomele "timpurii" ale diabetului pot afecta diferite funcții ale corpului, inclusiv obiceiurile la toaletă.
Următoarele simptome ar putea semnala o problemă.
Urinarea frecventă
Conform doctorului, unul dintre cele mai frecvente simptome ale diabetului este urinarea frecventă, cunoscută și sub numele de poliurie. Dr. Tang a explicat că, atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt ridicate, rinichii lucrează pentru a elimina excesul de zahăr din sânge.
Aceasta duce la o producție crescută de urină, determinând persoanele cu diabet să meargă mai des la toaletă. Dificultăți la urinare
Deși s-ar putea să simți că trebuie să mergi la toaletă tot timpul, diabetul poate cauza și leziuni nervoase, lăsându-te să te lupți cu fluxul de urină.
Doctorul a explicat că, atunci când nervii care controlează funcția vezicii sunt afectați, poate apărea dificultatea de a începe sau opri fluxul de urină, ceea ce duce la un flux necontrolat de urină sau incontinență.
Constipație sau diaree
Simptomele diabetului nu se manifestă doar atunci când mergi la toaletă pentru a urina. Fluctuațiile nivelurilor de zahăr din sânge pot afecta funcționarea tractului gastrointestinal și pot duce la constipație. Pe de altă parte, persoanele cu diabet pot experimenta și episoade de diaree.
"Diabetul netratat sau anumite medicamente folosite pentru gestionarea diabetului pot provoca tulburări gastrointestinale, ceea ce duce la diaree", a mai precizat dr. Tang, potrivit Express.
Hemoroizi
Hemoroizii sunt umflături care se formează în interiorul și în jurul anusului. Doctorul a explicat că mișcările intestinale frecvente sau cu efort pot duce la dezvoltarea sau agravarea hemoroizilor, care pot fi "mai comuni" la persoanele cu diabet.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent - FOTO: Freepik@jcomp
Urina cu miros neplăcut
În unele cazuri, persoanele cu "diabet netratat sau nediagnosticat" pot dezvolta o afecțiune severă numită cetoacidoză diabetică.
"Această afecțiune apare atunci când corpul începe să descompună grăsimile pentru energie din cauza lipsei de insulină", a spus dr. Chun Tang.
În plus, vederea încețoșată poate fi un alt semn al diabetului netratat. Fluctuațiile bruște ale nivelurilor de zahăr din sânge pot afecta lentilele ochiului, determinând o schimbare temporară a vederii. În cazul în care aceste fluctuații sunt nerezolvate pe termen lung, pot duce la deteriorarea permanentă a vederii și pot favoriza apariția unor afecțiuni oculare, precum retinopatia diabetică.
Fii atent și la oboseala nejustificată. Când corpul nu poate folosi eficient glucoza din sânge din cauza lipsei de insulină, energia organismului este diminuată. Persoanele cu diabet pot experimenta o senzație constantă de oboseală și lipsă de energie, chiar și în absența unei activități fizice intense. Această oboseală poate afecta calitatea vieții și poate fi un semn că este necesar un control al glicemiei.
Astfel, acordând atenție acestor simptome, în special la schimbările din comportamentul legat de toaletă, poți identifica mai devreme potențiale probleme de sănătate, precum diabetul, și poți lua măsurile necesare pentru a preveni complicațiile pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.