Omenirea nu a încetat să iubească dulciurile, dar zahărul are concurenți serioși. Cinci plante combat dependența de zahăr, de aceea nutriționiștii te sfătuiesc că le pui în deserturi și băuturi. Dacă sunt folosite cu moderație, acestea nu provocă diabet sau obezitate.
Stevia. Concurentul numărul unu al zahărului este stevia, o plantă care provine din America Latină. Se presupune că, în vremurile precolumbiene, indienii au adăugau stevia în băutura lor preferate.
Stevia aproape că nu este absorbită de organism, doar oferă un gust dulce băuturii sau deserturilor. În al doilea rând, este mai dulce decât zahărul. Pe lângă gustul dulce, stevia are și un gust propriu, cu care nu toată lumea reușește să se obișnuiască.
Semințele de mere, toxice pentru organism. Ce substanță conțin
Xilitol. Xilitolul este folosit ca înlocuitor al zahărului, inclusiv în industria alimentară. Cu toate acestea, este cunoscut în combinație cu guma de mestecat. Se spune că are un efect bun asupra smalțului dinților. Această pulbere albă și dulce este făcută din lemn de mesteacăn.
Are un gust plăcut și răcește puțin limba. Diabeticii folosesc xilitol încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, iar acum li s-au alăturat și persoanele care doresc să slăbească. Caloriile din xilitol, totuși, nu sunt mai puține decât cele din zaharoză, dar nimeni nu va putea mânca mai mult de 50 de grame pe zi.
Pe lângă gustul dulce, această substanță are și proprietăți bactericide. Dacă tratezi o bucată de carne cu o soluție de xilitol, aceasta nu își va pierde prospețimea timp de două săptămâni de păstrare, la temperaturi de la 0 la 5 grade.
Siropul de topinambur. Topinamburul este cunoscut de câteva secole și poartă numele tribului indian Tupinamba. Produsul și-a făcut loc, recent, în meniul celor atenți la sănătatea lor.
Din topinambur se face un sirop delicios cu indice glicemic foarte scăzut. Siropul poate fi adăugat la orice băutură și în deserturile preferate. Are un gust de miere și este pe placul copiilor. Și acest produs este, de asemenea, ideal pentru diabetici.
Sirop de roșcove. Siropul de roșcove este mai cunoscut ca un medicament pentru tuse și afecțiuni gastrointestinale. În Grecia, de exemplu, nu numai siropul, ci și fructele de roșcove sunt considerate delicatese tradiționale. În hieroglifele egiptene antice, imaginea unei păstăi de roșcove este echivalentă cu cuvântul „dulce”. Aceste păstăi au un gust pronunțat, care amintește de ciocolată sau de cafea.
Zahărul de palmier. Zahărul de palmier este o adevărată delicatesă. Desigur, este foarte bogat în calorii, dar este recomandat să scapi de dependența de zahăr cu ajutorul lui.
Pentru a obține zahăr de palmier se fac incizii în flori și sub ele se fixează recipiente în care se colectează nectarul. Din acest nectar se obține un minunat produs auriu-brun cu aromă și gust de caramel.
Zahărul de palmier se adaugă în multe feluri de mâncare din bucătăria asiatică, se pune în ceai și cafea. O linguriță de zahăr de palmier conține 5 mg de calciu, 3 mg de fosfor, 8 mg de magneziu, 48 mg de potasiu, 0,5 mg de fier, precum și puțin zinc, cupru, tiamină, riboflavină și niacină.
Aceste obiceiuri scurtează viața. La ce trebuie să fiți atenți
Aceste obiceiuri scurtează viața, spun medicii, care ne sfătuiesc să renunțam la ele. Aflați care sunt acestea. Orice persoană trebuie să aibă grijă de sănătatea sa și să știe că aceste obiceiuri scurtează viața. În plus, dacă doresc să-și crească semnificativ speranța de viață, trebuie să renunțe la ele. Prin urmare, multe persoane au renunțat deja la țigări și alcool, obiceiuri duc la un deces prematur.
Există însă și factori mai puțin evidenți care, de asemenea, nu au un efect bun asupra sănătății.
Fără stres. Unele persoane sunt sensibile la problemele cotidiene și la veștile proaste, ceea ce le poate agrava starea de sănătate. Experiențele negative duc la boli ale sistemului cardiovascular. De asemenea, atitudinea emoțională față de orice eveniment zilnic poate provoca stres și depresie.
7 alimente care aduc fericirea. Cum îți influențează starea de spirit
Adoptați un animal de companie. Compania unui animal de companie poate crește speranța de viață. Experții spun că prezența, în casă, a unui câine sau a unei pisici îmbunătățește starea sistemului nervos. De asemenea, animalele de companie au un efect pozitiv asupra inimii.
Privarea de somn. Importanța unui somn sănătos nu poate fi subestimată. Dacă somnul din timpul nopții durează mai puțin de opt ore, atunci acest lucru scurtează speranța de viață. Un somn sănătos ar trebui să fie o prioritate pentru orice persoană.
Amintește-ți că templul tău este corpul tău
Fast-food. Încă nu toată lumea și-a dat seama de adevăratul pericol al fast-food-ului. Cel mai adesea, aceste alimente sunt asociate cu riscul de a dezvolta cancer, diabet, obezitate și boli ale sistemului cardiovascular. Produsele din carne semifabricată au același efect.
Poluarea și dezordinea din casă. Curățenia și aerul proaspăt sunt garanția unui sistem imunitar puternic și a sănătății căilor respiratorii. Prin urmare, în mod regulat, trebuie să faceți curățenie în casă.
Încercați să renunțați la produsele chimice de uz casnic agresive, care sunt agresive și scurtează viața. Folosiți produse naturale, care sunt blânde cu sănătatea și mediul înconjurător. Nu uitați să aerisiți, în mod regulat, toată casa.
Combate rapid insomniile. Zece sfaturi care funcționează
Stil de viata sedentar. Este dificil să vă îmbunătățiți starea de sănătate, dacă sunteți sedentar și nu faceți mișcare. Mișcarea și activitatea sunt soluția pentru o sănătate bună și longevitate. Prin urmare, este necesar să aveți cel puțin o activitate fizică moderată în fiecare zi. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.