Gestul unei familii din Sibiu a dat o a doua șansă la viață pentru cinci români aflați pe listele de așteptare pentru a primi un organ nou.
”Generozitatea unei familii schimbă viața mai multor pacienți aflați pe listele de așteptare. Mulțumim cu profund respect familiei donatorului pentru gestul neprețuit. Transplantul înseamnă VIAȚĂ! La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a avut loc prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an, de la un pacient de 53 de ani, decedat în urma unui accident rutier, a cărui familie a ales să spună DA pentru donarea de organe.
Prin această decizie dificilă şi plină de emoţie au oferit speranţă la viaţă pentru 3 pacienţi care aşteptau un transplant hepatic sau renal şi pentru alţi 2 pacienţi care aveau nevoie de un transplant de cornee”, arată Agenția Națională de Transplant.
Efort conjugat
O întreagă echipă medicală a făcut eforturi pentru a realiza transplantul.
”Apreciem efortul echipei ATI și de coordonare transplant, formată din Dr. Mihai Sava – kdp, medic şef Secţia Clinică ATI, Dr. Alina Bereanu – medic primar ATI, Dr. Tiberiu Toabeş – medic primar ATI, coordonator transplant, precum și susținerea echipei de management de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, pentru reluarea activității de transplant după aproape 3 ani, în contextul în care această activitate a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus în cadrul spitalului sibian.
Gestul de omenie al familiei şi profesionalismul specialiştilor implicaţi în activitatea de transplant au făcut posibilă transformarea suferinţei în speranţă pentru alţi oameni”, mai notează Agenția Națională de Transplant.
Mai multe vieți au fost salvate datorită gestului familiei din Sibiu.
”Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic Institutul Clinic Fundeni, viața unui pacient în stare critică a fost salvată prin intervenția de transplant hepatic realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de Dr. Doina Hrehoreţ, cu suportul echipei ATI coordonată de Dr. Daniela Ungureanu. Intervenția de prelevare a fost realizată de echipa Institutul Clinic Fundeni, condusă de Dr. Guenadiy Vatachki.
Pentru intervenţia de prelevare rinichi, la Sibiu a fost prezentă echipa chirugicală a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, condusă de Dr. Dan Pop. Echipele de profesionişti ale ICUTR au încheiat încă o verigă din acest lung lanţ: doi pacienţi, aflaţi de mai mulţi ani în dializă, au primit şansa la o viaţă normală.
Intervenţia de prelevare a ţesuturilor (cornee) a fost realizată de echipa Compartimentului Clinic Oftalmologie al SCJU Sibiu, condusă de Dr. Dorina Elena Popa şi va reda vederea pentru alţi doi pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant de cornee. Mulţumim tuturor celor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem de altruism, bunătate şi iubire faţă de semeni”, mai notează Agenția Națională de Transplant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.