Cinci modalități de prevenire a unui atac de cord: simptomele care ar trebui să te îngrijoreze

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

Atacul de cord este una din cele mai frecvente cauze ale decesului în toată lumea. Câteva simptome care să ne dea de gândit, dar și cinci moduri de a-l reveni, sunt prezentate de specialiștii americani.

Principalele semne ale unui atac de cord, potrivit American Heart Association sunt durere, presiune sau senzația de stoarcere a mijlocului sau pe partea stângă a pieptului care durează mai mult de câteva minute sau dispare și revine. Senzația de slăbiciune, de leșin, sau trnaspirație rece.

De asemenea, durere sau disconfort la nivelul maxilarului, gâtului sau spatelui, durere sau disconfort în una sau ambele brațe sau umeri, scurtarea respirației. Acest lucru se poate întâmpla înainte sau în timpul disconfortului toracic.

„Cel mai tulburător fapt despre atacurile de cord este faptul că mulți oameni nu iau măsuri pentru a se proteja”, spune Dr. Deepak L. Bhatt, director executiv al programelor cardiovasculare intervenționale la Brigham și Women’s Hospital Heart & Vascular Center. „Reducerea riscului de boli cardiovasculare este cea mai bună metodă de a vă feri de atacuri de cord”, spune el. „Există modalități simple de a face acest lucru, dar, din păcate, multe persoane nu le urmează așa cum ar trebui.”

Iată cinci aspecte prin care vă puteți proteja de boli cardiovasculare și, astfel, posibile atacuri de cord și evitați să fiți o altă statistică.

Cinci moduri de reducere a riscului de atac de cord:

1. Renunțațila fumat

Fumul de țigară conține mai mult de 7.000 de substanțe chimice, care, în timp, vă pot deteriora inima și vasele de sânge. Acesta vă poate afecta sănătatea inimii încă destul de multă vreme după ce ați renunțat. Expunerea la fum obișnuit poate creșteriscul de a suferi boli cardiovasculare cu 25% până la 30%, potrivit cercetărilor FDA.

2. Scădeți nivelul colesterolului

Chiar dacă credeți că nivelul de colesterol din sânge este în regulă, reducerea acestuia chiar mai mult poate proteja împotriva unui atac de cord. Cu cât colesterolul lipoprotein de densitate mai mică (LDL) plutește în fluxului sanguin, cu atât este mai mare riscul ca acesta să fie depus în interiorul arterelor coronare.

Aceste depozite grase, numite plăci, restricționează fluxul de sânge. Mai rău, acestea se pot rupe. Atunci când o plăcuță se rupe, scurge substanțe chimice care favorizează formarea rapidă a unui cheag de sânge, care poate bloca sângele purtător de oxigen să ajungă în mușchiul inimii. Rezultatul: un atac de cord potențial fatal.

De asemenea, verificați nivelul de trigliceride. Trigliceridele sunt cel mai frecvent tip de grăsime din organism și pot fi măsurate cu un test de colesterol. Nivelul ideal este mai mic de 150 mg / dL. Bărbații cu un nivel ridicat al trigliceridelor și un risc ridicat de atac de cord pot beneficia de un medicament pe bază de rețetă numit icosapent etil (Vascepa). 

3. Gestionați tensiunea arterială

Aproximativ 62% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani au hipertensiune arterială; cu toate acestea, majoritatea nu sunt conștienți de acest lucru. Ultimele linii directoare plasează tensiunea arterială normală sub 120/80 milimetri de mercur (mm Hg) cu 120 până la 129/80 mm Hg acum considerată ridicată și 130 până la 139/80 până la 89 mm Hg considerată ridicată.

Totuși, obiectivul nu înseamnă întotdeauna realizarea unui număr specific, spune dr. Bhatt.

Pierderea excesului de greutate, în urma unei diete bazate pe plante și adoptarea regulată a exercițiilor cardio și de ridicare a greutății poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale ridicate. O altă abordare adesea este reducerea sării și a altor surse de sodiu. Prea mult sodiu în sângele tău îngreunează rinichii să elimine excesul de apă din organism, ceea ce determină creșterea tensiunii arteriale.

4. Dormiți suficient

„Somnul rău duce la sănătate proastă”, spune dr. Bhatt. „Nu dormi suficient și lupta cu probleme de somn perturbatoare, cum ar fi apneea de somn și insomnia crește riscul bolilor de inimă”. Majoritatea adulților au nevoie de cel puțin șapte ore de somn. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de sănătatea inimii, trebuie să vă asigurați că nu dormiți prea puțin - sau prea mult.

Un studiu realizat în 10 septembrie 2019, Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a descoperit că în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, cei care dormeau mai puțin de șase ore pe noapte aveau un risc de 20% mai mare de a avea un prim atac de cord în comparație cu cei care a dormit șase-nouă ore. Cu toate acestea, cei care au dormit mai mult de nouă ore aveau un risc cu 34% mai mare.

Dacă vă luptați cu insomnia, întrerupeți orice expunere la luminile albastre - cum ar fi de la un computer, TV, telefon sau tabletă - cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare. Cercetările au arătat că lumina albastră suprimă melatonina (hormonul care reglează ciclul somn-veghe) mai mult decât o fac alte tipuri de lumină.

5. Reduceți nivelul de stres

Stresul cronic poate crește inflamația în corp, care la rândul său poate crește tensiunea arterială și scade colesterolul HDL „bun”.

„Stresul poate avea multe surse - probleme personale, situații financiare, probleme de sănătate - așa că este esențial să lucrezi la gestionarea stresului în mod regulat”, spune dr. Bhatt.

Fiecare are diferite modalități de a combate stresul, cum ar fi un hobby sau exerciții care disciplinează corpul și mintea precum yoga, qi gong, tai chi sau meditația.

Rezervați cel puțin o zi pe săptămână pentru îngrijirea de sine, când vă ocupați de hobby-ul dvs., luați o clasă de meditație sau mergeți la un masaj. Acest ritual poate consolida importanța calmării stresului și îl poate ajuta să devină o prioritate în viața de zi cu zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel