Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea reduce tensiunea arterială

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Freepik @fongbeerredhot
Foto: Freepik @fongbeerredhot

Inima ta poate fi salvată cu acest obicei de 5 minute. Chiar și cele mai mici schimbări în rutina zilnică pot avea un impact uriaș asupra sănătății tale. Un nou studiu revoluționar arată că doar cinci minute de exerciții fizice pe zi pot reduce tensiunea arterială și riscul de probleme cardiovasculare.

Conform unei noi cercetări, doar încă cinci minute de exerciții fizice pe zi, pe lângă activitatea obișnuită, ar putea fi suficiente pentru a schimba în mod vizibil tensiunea arterială într-o direcție descendentă.

Vezi și: Trucul care șterge calcarul de pe robineți și de pe ușa de sticlă de la duș

Hipertensiunea arterială este clasificată ca având o valoare de 140 milimetri de mercur (mmHg) sau mai mare atunci când sângele este pompat prin artere - cunoscută sub numele de presiune sistolică - și de 90 mmHg sau mai mare atunci când inima este diastolică sau în repaus.

O cercetarea publicată în Circulation, arată că doar câteva minute de activitate care stimulează ritmul cardiac, cum ar fi mersul pe bicicletă sau urcatul scărilor, pot reduce tensiunea arterială sistolică cu 0,68 mmHg și tensiunea arterială diastolică cu 0,54 mmHg.

Cercetătorii au modelat modul în care schimbările în obiceiurile zilnice ar putea duce la modificări ale tensiunii arteriale.

Cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, această afecțiune prezintă un risc crescut de probleme grave de sănătate, inclusiv atacuri de cord și leziuni renale.

"Vestea bună este că, indiferent de capacitatea dumneavoastră fizică, nu este nevoie de mult timp pentru a avea un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale. Ceea ce este unic la variabila noastră de exercițiu este că include toate activitățile asemănătoare exercițiului fizic, de la urcatul scărilor la o scurtă cursă cu bicicleta, multe dintre acestea putând fi integrate în rutinele zilnice", spune primul autor și epidemiolog Jo Blodgett de la University College London.

Studiul s-a bazat pe o săptămână de date de activitate și citiri ale tensiunii arteriale colectate cu ajutorul dispozitivelor portabile de la 14 761 de participanți.

Activitatea zilnică a fost împărțită în șase tipuri: somn, comportament sedentar, mers lent, mers rapid, picioare și exerciții fizice intense. Aceste tipare zilnice au fost apoi comparate cu tensiunea arterială, luându-se în considerare mai multe alte influențe potențiale (inclusiv vârsta și sexul).

Cercetătorii au calculat apoi câteva scenarii de tipul „ce-ar fi dacă” - modul în care schimbarea acestor obiceiuri ar putea modifica tensiunea arterială. De exemplu, a fost estimată o îmbunătățire cu 2 mmHg a TAS dacă exercițiile fizice înlocuiesc 21 de minute de sedentarism sau 21 de minute de mers rapid pe zi.

"Pentru cei care nu fac multe exerciții fizice, mersul pe jos a avut încă unele beneficii pozitive pentru tensiunea arterială. Dar dacă doriți să vă schimbați tensiunea arterială, solicitarea mai mare asupra sistemului cardiovascular prin exerciții fizice va avea cel mai mare efect”, spune Blodgett.

Fiind un studiu observațional care implică mai multe variabile, nu se poate stabili o legătură cauzală directă. Cu toate acestea, deoarece echipa a analizat datele de la un grup mare de persoane, există un indiciu puternic că doar o cantitate mică de exerciții ar putea afecta tensiunea arterială, potrivit Science Alert.

Având în vedere cantitatea relativ mică de timp necesară și varietatea de exerciții simple care fac diferența, echipa internațională din spatele cercetării speră că aceste constatări pot ajuta cele 1,28 miliarde de adulți din întreaga lume care suferă de hipertensiune arterială.

"Constatarea că efectuarea a doar cinci minute suplimentare de exerciții fizice pe zi ar putea fi asociată cu scăderea măsurabilă a tensiunii arteriale subliniază cât de puternice ar putea fi scurtele perioade de mișcare de intensitate mai mare pentru gestionarea tensiunii arteriale”, spune autorul principal Emmanuel Stamatakis, profesor de activitate fizică și sănătatea populației la Universitatea din Sydney.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel