Cinci elevi băimăreni, premiați pentru dezvoltarea unor algoritmi ce prezic evoluția bolii Alzheimer. EXCLUSIV

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
 Demență, boala Alzheimer
Demență, boala Alzheimer

Cinci elevi băimăreni au fost premiați la un concurs internațional în cercetare care a constat în dezvoltarea unor algoritmi care prezic evoluția bolii Alzheimer. Raluca Pop, unul dintre cei cinci elevi, povestește, EXCLUSIV pentru  DC Medical, cum au ajuns tinerii băimăreni la o asemenea performanță. 

O echipă de cinci elevi din Baia Mare au obținut premiul al doilea la un concurs internațional de cercetare, care consta în dezvoltarea unor algoritmi care prezic evoluța bolii Azheimer. Ei au concurat cu 32 de echipe de cercetători din întreaga lume.

Cei cinci tineri, elevi la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, s-au înscris în competiție în 2017. „Ei s-au interesat, ei s-au înscris, ei singuri s-au ocupat, și-au găsit persoanele de contact. Au primit o bază de date și, urmărind niște algoritmi, au reușit să prezică evoluția bolii Alzheimer. Au făcut singuri totul, pe lângă toate celelalte ce le aveau de făcut pentru școală”, spune Adela Filip, profesoara de informatică a trei băieți din echipă.

Practic, tinerii au primit o serie de rezultate clinice și ale unor teste de memorie, pentru un număr de persoane cu risc de a dezvolta boala Alzheimer și pentru un grup „de control”, iar persoanele din studiu au fost monitorizare doi ani. Cu ajutorul acestui program, ei au reușit să prezică evoluția bolii.  

Cei cinci elevi care au făcut parte din ehipă sunt Ionuț Buciuman, Alex Kelner, Raluca Pop, Denisa Rimocea și Kruk Zsolt, toți studenți acum.

Tinerii români au luat premiul al doilea la categoria elevilor de liceu a competiției TADPOLE, în valoare de 2.500 de lire sterline.

Limbajul de programare folosit nu se predă în liceu

Raluca Pop, una dintre cele două fete care au făcut parte din echipă, spune că a fost o surpriză chiar și pentru ei. „Nu ne-am așteptat. Chiar a fost o surpriză și pentru noi, mai ales că totul a fost nou pentru noi. Nu știam nimic despre această afecțiune, nu știam cum progresează, care sunt simptomele. Am studiat foarte mult. În plus, limbajul de programare pe care l-am folosit nu se predă în liceu, ci abia la facultate”, spune tânăra, acum studentă la Științe farmaceutice la University of Nottingham.

De altfel, ea și colega ei s-au ocupat mai mult de partea biologică, iar cei trei băieți din echipă s-au ocupat mai mult de partea de programare. „Am folosit și algoritmi de machine learning (inteligența artificială, n.r.) în procesul de creație, dar de baza a fost Python”, spune ea, referindu-se la limbajul de programare.

De asemenea, Raluca menționează că pe lângă profesoara de informatică, au mai fost ajutați de Paul Vacariu, care atunci era student la Automatică și care i-a direcționat în ce privește limbajul de programare.

„Plănuim să folosim o parte din bani pentru a participa la o conferință pe tema Alzheimer, și anume AAIC (Alzheimer’s Association International Conference) care se va desfășura anul viitor în Amsterdam. De asemenea, cu banii rămași, ne propunem să continuăm cercetarea în domeniul acestei boli neurodegenerative”, mai spune ea, menționând că organizatorul competiției a lansat deja invitația pentru evenimentul de anul viitor.

Ionuț Buciuman, Alex Kelner, Raluca Pop, Denisa Rimocea și Kruk Zsolt. Foto: wall-street.ro

Raluca este deja studentă, ea fiind cu un an mai mare decât restul echipei. Ceilalți patru au absolvit liceul și vor fi și ei studenți, din toamnă. „Deși câțiva dintre coechipierii mei vor rămâne în țară la facultate, sunt sigură că pasiunea pentru cercetare ne va ține aproape. Vom încerca să colaborăm pe diverse proiecte care vizează boli neurodegenerative, iar premiul oferit de cei de la TADPOLE ne va ajuta enorm, având astfel accesul la diferite programe, articole, conferințe etc. Eu m-aș bucura să îmbin munca de laborator din cadrul universității cu pasiunea pentru Alzheimer’s și să sintetizez medicamente care să vizeze această boală”, mai spune ea.

De altfel, tinerii chiar au încercat „pe pielea lor” unele dinte testele primite pentru proiect. „Pentru a înțelege mai bine datele cu care lucrăm, am făcut și noi diferite teste de memorie, am încercat să citim cărți de specialitate”, mai spune ea.

Conform statisticilor, în România trăiesc aproximativ 300.000 de persoane bolnave de Alzheimer, sau boli asemănătoare. Acest număr însă ar putea fi chiar de trei ori mai mare în următorii 30 de ani. În Europa, an de an sunt diagnosticate între 14.000 și 15.000 de persoane cu această boală.

Competiția a fost anunțată în 2017 și a constat în prognozarea diagnosticului a 800 de persoane cu risc de a dezvolta boala Alzheimer, precum și a scorului unui test cognitiv și a volumului ventriculelor, niște structuri din creier care se măresc odată cu apariția bolii Alzheimer.

Evenimentul a fost organizat de o echipă de cercetători condusă de profesorul Daniel Alexander de la University College London și a fost prima competiție internațională de acest fel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel