Cinci boli care pot fi ținute la distanță cu ajutorul sportului

Steluța Indrei |
Data publicării:

Activitatea fizică, efectuată în mod consecvent, este benefică pentru a reduce riscul unor boli frecvente în societatea actuală. Prof. Christophe de Jaeger, de la Facultatea de Medicină din Paris, explică, pentru atlantico.fr, care sunt bolile prevenibile cu ajutorul sportului.

„O activitate fizică regulată este un element suplimentar pentru sănătate. Ea trebuie asociată cu o alimentație sănătoasă și cu grija de a remedia orice problemă care poate apărea. Această activitate fizică, și trebuie să insistăm asupra caracterului ei frecvent, nu împiedică bolile în sine, dar poate reduce frecvența lor și gravitatea. Activitatea fizică regulată are un impact pozitiv în ceea ce privește reducerea frecvenței următoarelor boli: cancerul de sân, cancerul de colon, diabetul, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral”, afirmă dr. Christophe de Jaeger, directorul Institutului de medicină și fiziologie a longevității din Paris. 

Dar reducerea acestor riscuri depinde foarte mult de intensitatea activității fizice practicate, atenționează specialistul francez. O activitate fizică moderată nu diminuează prea mult riscul acestor boli enumerate anterior. 

Pentru a cuantifica intensitatea activității fizice, prof. Christophe de Jaeger utilizează valoarea consumului energetic metabolic sau echivalentul metabolic, în engleză cu MET (Metabolic Equivalent of Task). 1 MET este echivalent cu rata metabolică în care consumul de oxigen este de 3,5 ml oxigen per kilogram de greutate corporală și pe minut. Cu ajutorul MET puteți afla câte kilocalorii consumați pe minut efectuând o anumită activitate fizică.

Spre exemplu, valoarea MET variază de la 0,9/minut în timpul somnului la 18/minut în timpul unei curse de alergare cu aproximativ 17 km/h. 

„O activitate fizică de 8.000 MET pe săptămână poate reduce cu 14% riscul de cancer la sân, cu 20% riscul de cancer de colon, cu 28% riscul de diabet, cu 25% riscul de boli de inimă, cu 26% riscul de accident vascular cerebral”, susține prof. Christophe de Jaeger. 

Recomandarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății de a efectua cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână presupune doar 600 de MET. Așadar, pentru reducerea riscurilor precizate este nevoie de mai mult. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel