Cina la ora 6, mit demontat de Mihaela Bilic: Nu trebuie interzisă. Alegeți meniul care vi se potrivește

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cina la ora 6. FOTO: Freepik @rawpixel.com
cina la ora 6. FOTO: Freepik @rawpixel.com

Mitul cinei după ora 6 a fost demontat de nutriționistul Mihaela Bilic. La ce trebuie să fiți atenți când vă alegeți meniul.

Pentru a ne menține greutatea ideal este ca numărul de calorii pe care le mâncăm să fie egal cu cel al caloriilor pe care le ardem, însă sunt situații în care acest principiu nu se poate aplica.

Mai exact, o masă luată foarte târziu, după ora 22.00, poate afecta glicemia și capacitatea de a arde grăsimile, arată un studiu recent, potrivit Healthline.

În ciuda acestui fapt, nutriționistul Mihaela Bilic susține că putem să mâncăm și mai târziu, însă este important să fim atenți la ceea ce punem în farfurie.

”Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă.

Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie.

Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Care este cina perfectă

Astfel, pentru a bifa ambele roluri pe care le are masa de seară, nutriționistul a subliniat care sunt regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a avea ”cina perfectă”, cea care să nu ne aducă kilograme în plus.

”Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm.

Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază.

Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor. În cazul copiilor sau sportivilor alegerile vor fi diferite”, a scris Mihaela Bilic.

Meniul echilibrat

”În cazul unui meniu echilibrat farfuria ideală va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne, pește, ouă sau brânză);

1/3 făinoase (cartofi, paste, orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole, mazăre, linte).

Ultima treime va fi reprezentată de legume proaspete sau gătite, cu cât mai colorate și mai diferite cu atât mai bine”, a scris Mihaela Bilic.

Vezi și: Dieta vegană afectează sănătatea creierului. Pleșea, despre renunțarea la carne: Trebuie să fii flexibil pentru acest lucru. Duce la ceața pe creier

Meniul de slăbit

”Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase.

Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit.

Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată”, a mai scris nutriționistul.

Meniul pentru un somn bun

”Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă.

Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli, varză, fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire”, a completat nutriționistul.

Meniul copiilor și al sportivilor

În ceea ce privește meniul copiilor și al sportivului, nutriționistul susține că ”farfuria ideală” trebuie să fie cuprinsă pe jumătate de produsele făinoase, în timp ce proteinele și legumele să aibă fiecare câte un sfert.

”Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi, iar activitatea fizică de peste zi nu afectează rezervele organismului”, a mai spus medicul.

Mai mult, Mihaela Bilic a ținut să puncteze că nu trebuie ca masă de seară să ne fie interzisă, de nimeni, însă, ”aveți grijă doar să alegeți meniul care vi se potrivește”.

Vezi și: Cancerul de vezică urinară, depistat cu 12 ani mai devreme printr-un nou test de urină. Afectează 1 din 28 bărbați

Sfatul obișnuit al experților este de a nu mai mânca cu trei ore înainte de culcare.

Această perioadă de timp îi oferă organismului timp să digere masa, limitând indigestia, posibila creștere în greutate și refluxul acid care v-ar putea ține treaz atunci când vă culcați.

Așadar, dacă vă propuneți să fiți în pat până la miezul nopții, încercați să luați cina înainte de ora 21.00, arată Amerisleep.

Vezi și: COVID-19, efecte surprinzătoare asupra sănătății mintale. Cercetătorii avertizează: Înrăutățirea simptomelor în rândul femeilor, îngrijorătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel