„S-au semnat vineri contractele subsecvente pentru testele rapide COVID pe bază de salivă, după ce la începutul săptămânii trecute s-au semnat acordurile cadru pentru cele trei loturi. Contractele subsecvente sunt semnate, cei care au câștigat licitația au la dispoziție între una și cinci zile pentru a depune scrisorile de garanție bancară. Nu ai controlul dacă o să depună într-o zi sau în cinci zile. Dacă depun, de exemplu, mâine, poimâine contractul începe să se execute. Termenul de livrare pentru lotul 1 este între una și cinci zile. Deci, le putem avea miercuri, le putem avea joi, le putem avea vineri, le putem avea săptămâna viitoare, luni”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației, la Digi24.
El a adăugat că se așteaptă, totuși, ca testele să sosească până la finalul săptămânii în curs.
„Așteptarea mea este, așa cum am primit informația, la finalul acestei săptămâni. Dar, se poate foarte bine să fie și luni, marți, la începutul săptămânii viitoare", a menționat ministrul interimar al Educației.
Sorin Cîmpeanu a precizat că toți elevii urmează să fie testați, indiferent dacă sunt sau nu sunt vaccinați anti-COVID-19.
Deschiderea școlilor în zonele cu incidență sub 3 la mie
Sorin Cîmpeanu a explicat și că a propus deschiderea școlilor, acolo unde rata de incidență este sub 3 la mie, chiar și în instituțiile școlare unde profesorii nu s-au vaccinat în proporție de peste 60%, însă propunerea sa nu a fost luată în considerare de reprezentanții din sănătate. „Nu e corect să-i condamni la învățământ online, având rată de infectare poate chiar zero absolut", a spus ministrul.
„Am propus deschiderea școlilor acolo unde rata de infectare e sub 3 la mie. Sunt localități unde nici nu s-a auzit de Covid, unde nu există nici internet și nici de vaccinare nu au prea auzit. Nu e corect să-i condamni la învățământ online, având rată de infectare poate chiar zero absolut. Nu a fost luat în considerare”, a arătat Sorin Cîmpeanu.
„Nu puteam să solicit să fie toate școlile deschise "
Cîmpeanu a precizat că a transmis autorităților sanitare trei întrebări legate de testarea copiilor.
„Am pus trei întrebări, prima, dacă se poate face testarea la domiciliu. A doua întrebare, dacă e nevoie de acordul părinților pentru testarea copiilor? A treia întrebare a fost la fel simplă: Instrucțiunea se referă la elevi. Întrebarea este, cu preșcolarii mai facem ceva?", a precizat ministrul.
„Există în instrucțiuni o precizare să nu se fi mâncat înainte de testare. Cum aduci un copil la grădiniță la ora opt și să nu fi mâncat? E o diferențiere, cei mici într-un fel, cei mari în alt fel. Nici nu puteam să solicit să fie toate școlile deschise, pentru că aș fi negat pandemia, o situație în care avem sute de decese în fiecare zi. Așa s-a ajuns la un criteriu de departajare, rata de vaccinare a cadrelor didactice.
Din toate activitățile din această lume exact școala ne îmbolnăvește, școala nu ne îmbolnăvește, protestez împotriva acestei idei, conform căreia deschiderea școlilor va genera valul 5.
Sunt adversarul acestei idei, sunt multe activități care ar putea să fie restricționate”, a mai spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.