Cifre îngrijorătoare în raportul ONU și UNICEF. O gravidă și un nou-născut mor la fiecare 11 secunde pe glob

Adisa Codruț |
Data publicării:
Gravidă
Gravidă

O gravidă sau un nou-născut îşi pierd viaţa la fiecare 11 secunde pe glob, arată noile date făcute publice joi, 19 septembrie, de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Cifre, gravidă, nou-născut. Potrivit unui raport întocmit de UNICEF şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), agenţii specializate ale ONU, numărul deceselor infantile a scăzut cu aproape jumătate, iar cel al deceselor materne, cu mai mult de o treime, începând cu anul 2000, în special datorită accesului îmbunătăţit la servicii medicale accesibile şi de calitate. În acelaşi timp, cele mai recente statistici arată că 6,2 milioane de copii din lumea întreagă au decedat în 2018 înainte de împlinirea vârstei de 15 ani, iar peste 290.000 de femei au murit în 2017 din cauza complicaţiilor pe parcursul sarcinii şi naşterii.

O gravidă sau un nou-născut îşi pierd viaţa la fiecare 11 secunde undeva în lume, chiar dacă naşterea nu mai reprezintă o cauză de mortalitate la fel de mare ca în urmă cu câteva decenii datorită unei mai bune asistenţe medicale, potrivit noilor date publicate joi de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), potrivit Agerpres care citează Reuters.

Din totalul cazurilor de decese infantile, 5,3 milioane au fost copii cu vârsta de sub cinci ani, jumătate dintre aceştia decedând în prima lună de viaţă. "Ajutor specializat pentru mame şi nou-născuţi în perioada naşterii, alături de apă curată, nutriţie adecvată, medicamente şi vaccinuri esenţiale pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte", a precizat în cadrul raportului Henrietta Fore, directoare executivă a UNICEF.

Rata mortalităţii materne este de circa 50 de ori mai mare în cazul femeilor din Africa Subsahariană în comparaţie cu ţările bogate, iar nou-născuţii din această regiune au o probabilitate de 10 ori mai mare de deces în prima lună de viaţă, potrivit raportului. Cu toate acestea, începând cu 1990, s-a înregistrat o scădere cu 56% a deceselor în rândul copiilor cu vârste de sub 15 ani, de la 14,2 milioane anual, la 6,2 milioane în 2018, se mai arată în raport. Ţările din estul şi sud-estul Asiei au realizat cele mai mari progrese, cu o scădere de 80% a deceselor la copiii de sub cinci ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel