Christina Applegate a cunoscut celebritatea în adolescență datorită rolului Kelly Bundy din serialul american „Married... with Children” („Familia Bundy”) și a fost recompensată cu un premiu Emmy pentru interpretarea rolului surorii lui Rachel, Amy, în „Friends”.
Celebra actriță a anunțat pe pagina ei de Twitter că a fost diagnosticată cu scleroză multiplă. „A fost o călătorie ciudată. Dar m-au sprijinit mult oameni pe care îi cunosc, care au și ei această afecțiune”, a scris actrița astăzi, după care le-a cerut fanilor să-i respecte dreptul la intimitate.
„A fost un drum greu. Dar, după cum știm cu toții, drumul continuă. Cu excepția cazului în care (cineva) încearcă să-l blocheze”.
Applegate, în vârstă de 49 de ani, nu e singura actriță cunoscută diagnosticată cu această cumplită boală. Culmea, e vorba de o prietenă a Christinei, cu care a ajucat în filmul „Puicuțe bune” (The Sweetest Thing).
În 2018, Selma Blair a primit cea mai cruntă veste din viața ei: a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, un diagnostic care avea să îi schimbe radical existența.
Deși boala i-a afectat capacitatea motrică și vederea, actrița a fost total transparenta cu fanii ei și i-a ținut la curent cu evoluția stării sale de sănătate. Ba chiar a urmat un tratament radical, adică un transplant de celule stem și chimioterapie, iar acum merge cu ajutorul unui baston și a mărturisit că și-a pierdut vederea la un ochi.
Ce este boala și care sunt simptomele ei
În Scleroza Multiplă (SM), stratul protector care înconjoară fibrele nervoase din creier și măduva spinării - cunoscut sub numele de mielină - se deteriorează. Sistemul imunitar atacă în mod eronat mielina, provocând cicatrici sau scleroză. Mielina deteriorată perturbă semnalele nervoase - precum scurtcircuitul cauzat de un cablu electric deteriorat. În cazul în care procesul nu este tratat, în cele din urmă, afecțiunea poate provoca neurodegenerare permanentă.
„La fiecare cinci minute, cineva primește diagnosticul de scleroză multiplă, deci urgența acestei chestiuni este evidentă. Este un diagnostic care schimbă viața pacientului și a celor din jurul lui, pentru că efectele variază de la afectarea cognitivă la dizabilitatea fizică semnificativă. Diagnosticul precoce și accesul la tratamente de modificare a bolii sunt vitale pentru îmbunătățirea calității vieții pacientului și oprirea semnificativă a progresului bolii”, a arătat reputatul neurochirurg prof dr. Vlad Alexandru Ciurea.
Simptomele sclerozei multiple
„Peste 2,8 milioane de oameni de toate vârstele trăiesc cu scleroză multiplă în întreaga lume și fiecare dintre acei oameni are o poveste, prieteni, familie și vise – este mesajul celor de la Federația Mondială de Neurologie.
De aceea, este important să prevenim, să mergem la control la orice semn: scleroza multiplă prezintă un sortiment de simptome, inclusiv oboseală, durere, probleme de vedere, probleme de coordonare și mobilitate, precum și probleme cognitive și emoționale. (...) Diagnosticul pus la timp, devreme, poate îmbunătăți calitatea vieții pacientului și a celor din jur”, a explicat prof. univ. dr. Vlad Ciurea.
Reputatul neurochirurg a dezvăluit și care este cea mai bună dietă pentru un creier sănătos. El spune că, în primul rând, vital este să ne culcăm niciodata seara cu stomacul încărcat. Nu doar somnul are de suferit, ci și creierul.
Dieta care protejeză creierul
„Iată cum putem ajuta creierul prin alimentație. Câteva reguli:
Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar. Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani! Masa copioasă, doar până la ora 19.30.
Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneeană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!
Recomand o linguriță de miere zilnic. Recomand de asemenea puțină ciocolată. Dar nu ciocolată cu adaosuri, însiropată cu zeci de miresme și alte lucruri. Ciocolata neagră.
Foarte bune stimulatoare pentru creier sunt semințele.
Nu recomand zahăr, care este periculos pentru creier. Miere și fructe.
Recomand pește slab și carne de curcan, cu puține calorii.
Toate acestea favorizează transmițătorii din creier și ajută procesele cerebrale. Sunt cunoscute, dar e bine să le revedem din când în când”, a spus Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.