Chlamydia: vaccin în curând. Boala sexuală poate duce la infertilitate

Adisa Codruț |
Data publicării:
Gonoreea se tratează cu antibiotice FOTO: pexels.com
Gonoreea se tratează cu antibiotice FOTO: pexels.com

Un vaccin împotriva chlamydiei, o boală cu transmitere sexuală care poate duce la infertilitate, este în curs de dezvoltare.

Chlamydia, vaccin. Cercetătorii de la Institutului de cercetare Statens Serum, Suedia, lucrează la un vaccin "sigur şi capabil să provoace un răspuns imunitar", aflat într-un stadiu preliminar.

Despre cercetare scrie și AFP, potrivit căruia, vaccinul ar fi primul împotriva acestei infecţii bacteriene. Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susțin că, anual, 131 de milioane de persoane din întreaga lume se infectează cu chlamydia. 70% dintre femeile infectate nu prezintă niciun simptom şi nu sunt conştiente că au această infecţie cu transmitere sexuală.

Chlamydia, vaccin: ce înseamnă să ai această boală

Chlamydia este mai frecventă în rândul femeilor cu vârsta între 18 şi 25 de ani. Afecțiunea poate duce la complicaţii grave, inclusiv la boala inflamatorie pelvină, sarcină extrauterină şi chiar la infertilitate. Creşte riscul de a contracta alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea sau infecţia cu HIV, virusul SIDA. Se tratează cu antibiotice, potrivit Agerpres.

Unul dintre autorii studiului, profesorul Peter Andersen de la institutul danez amintit spune, citat de APF: "având în vedere impactul acestei epidemii asupra femeilor, asupra sănătăţii reproductive şi a copiilor în caz de transmitere (...), necesitatea unui vaccin este reală".

Chlamydia, vaccin: experiment

Cercetătorii au efectuat studiul pe 35 de femei care nu au fost infectate cu chlamydia. Au folosit două formulări diferite ale vaccinului. 15 au primit una dintre aceste formulări (administrată de cinci ori, prin injecţii efectuate în braţ, apoi prin spray nazal), 15 femei - a doua formulă de vaccin, tot de cinci ori; ultimele 5 femei - placebo.

Ambele variante ale vaccinului au provocat un răspuns imunitar manifestat prin producţia de anticorpi. Însă, performanţa primei formulări a fost mai bună deoarece a permis producerea mai multor anticorpi. Prin urmare, ea a fost aleasă pentru cercetări ulterioare.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul The Lancet Infectious Diseases. Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel