Chistul sinovial, cauze, diagnostic și tratament. Femeile sunt printre cele mai afectate

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
chistul sinovial. FOTO: Freepik @user15327819
chistul sinovial. FOTO: Freepik @user15327819

Chistul sinovial este o afecțiune prezentă în rândul femeilor adulte, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.

Chistul sinovial, cunoscut și sub numele de chist ganglionar, este un mic sac plin cu lichid care se formează pe sau în apropierea unei articulații sau a învelișului unui tendon.

Chistul sinovial se dezvoltă la nivelul încheieturii mâinii, dar poate apărea și la mână, gleznă, picior sau genunchi. Chistul sinovial se prezintă ca o mică umflătură sub piele, în cazul celui de la încheietura mâinii, acesta fiind vizibil în mod deosebit atunci când palma este ținută la 90 grade față de încheietură.

Chistul sinovial, cauze și simptome

Chistul sinovial are ca principal simptom durerea, care poate fi localizată la nivelul chistului sau poate iradia la mână sau antebraț și este producă decompresiunea chistului asupra structurilor vecine, mai ales pe nervi.

Chisturile pot fi moi sau tari, iar în privința mărimii, acestea pot varia de la dimensiunea unei boabe de mazăre la una a unei mingi de golf.

Deocamdată nu se știe cauza care produce chisturile sinoviale, însă acestea se pot forma atunci când lichidul sinovial se scurge dintr-o articulație. Adesea, chisturile sinoviale se atașează de o capsulă articulară sau de o teacă de tendon subadiacentă, mai mult, se dezvoltă acolo unde articulația sau un tendon se umflă în mod natural.

Printre factorii de risc pentru apariția chisturilor sinoviale se află:

- vârsta și sexul. Chisturile apar la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, cu o pondere mai mare în rândul femeilor.

- suprasolicitarea. Persoanele care folosesc articulațiile în mod viguros sunt mai expuse să dezvolte chisturi sinoviale.

- leziuni ale articulațiilor sau tendoanelor.

- traumatisme la nivelul articulațiilor sau tendoanelor.

Vezi și: Care este primul simptom al artrozei și cum se poate trata. Medic: Cea mai de succes operație din lume

Chistul sinovial, diagnostic și tratament

Aceste chisturi pot apărea la orice vârstă, iar diagnosticarea se face prin examinare clinică, ecografie sau RMN.

Astfel, diagnosticul corect se poate pune de către medicul ortoped sau reumatolog, după examinarea imagistică aferentă.

În ceea ce privește tratamentul, de obicei un chist sinovial nu are nevoie atâta timp cât nu provoacă disconfort sau durere. În unele cazuri, acestea se pot retrage fără vreo intervenție, în altele se poate ajunge chiar și la perioade mari de rezolvare a problemei.

În cazul în care chistul apasă pe un nerv, medicul va recomanda tratament antiinflamator.

Chisturile se pot îndepărta atunci când sunt prea mari și deranjează, inclusiv la realizarea activităților cotidiene, iar îndepărtarea se poate realiza prin aspirația lichidului din chist sau prin intervenție chirurgicală, notează Medical News Today.

De asemenea, este recomandat realizarea de masaje la nivelul zonei în care se află respectivele chisturi, în limita suportabilității durerii, masajul putând ajuta la resorbirea lichidului sinovial.

Reumatismul NU există! La ce se referă, de fapt. Simona Rednic: Uitați de termenul "reumatism". Cele mai severe boli reumatice apar la tineri

Bolile reumatice sunt boli autoimune și inflamatorii care determină sistemul imunitar să atace articulațiile, mușchii, oasele și organele. Bolile reumatice sunt adesea grupate sub termenul "artrită" - care este folosit pentru a descrie peste 100 de boli și afecțiuni. Aceasta nu include cea mai comună formă de artrită, cunoscută sub numele de osteoartrită, care are ca rezultat o degradare a oaselor și a cartilajelor din articulații, mai degrabă decât o inflamație.

Bolile reumatice pot provoca afectarea organelor vitale, inclusiv a plămânilor, inimii, sistemului nervos, rinichilor, pielii și ochilor. Bolile reumatice pot duce la afecțiuni atât de grave încât cei care suferă de ele nu se pot spăla sau îmbrăca singuri. În plus, o sarcină simplă, cum ar fi mersul pe jos, poate provoca dureri și poate fi dificilă sau chiar imposibilă.

Potrivit Centrului Național pentru Prevenirea Bolilor Cronice și Promovarea Sănătății al CDC, unul din 4 adulți suferă de o astfel de boală și este principala cauză a dizabilității de muncă, opt milioane de adulți în vârstă raportând că capacitatea lor de a lucra este limitată din cauza afecțiunii de care suferă.

Reumatismul, simptome

Potrivit Ligii Europene Împotriva Reumatismului (EULAR), există simptome diferite ale bolilor reumatice. Ai putea avea o boală reumatică dacă prezinți. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cum se poate stimula colagenul, natural. Nutriționist: Dietă densă în nutrienți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel