Chisturile renale simple sunt, de obicei, mici saci rotunzi care sunt plini de un lichid apos. Acestea pot fi unice sau multiple și pot fi situate pe un rinichi sau pe amândoi. Majoritatea persoanelor care le au nici măcar nu știu că le au.
”Pot afecta rinichiul în evoluția acestora. Având în vedere locația lor pot fi fie parenchimatoase, fie situate la nivelul căii urinare, când se numesc chisturi parapielice”,a declarat dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie.
Vezi și: Sarcoidoza, simptome similare altor boli. Afectează tinerele și se poate ajunge chiar la transplant
Chisturile renale, cauze
Cauzele apariției chisturilor renale nu sunt cunoscute încă, dar se știe că cele simple nu sunt moștenite. Mai mult, se crede că leziunile sau blocajele microscopice din tubuli pot duce la apariția unor chisturi renale simple.
Potrivit medicului, chisturile se clasifică în:
- chisturi congenitale
- chisturi sporadice
- chisturi dobândite.
”Cele de cauză congenitală sunt apărute în afecțiuni genetice, precum boala polichistică renală, sindromul Von Hippel Lindau sau în scleroza tuberoasa Bourneville.
Chisturile de cauză sporadică au ca factori vârsta, sexul masculin, hipertensiunea și insuficiența renală cronică, în special la pacienții multiplu dializați”, a explicat dr. Bogdan Pârlițeanu, medic specialist urologie, la Digi 24.
Chisturile renale simple, simptome
Chisturile renale simple nu provoacă de obicei simptome, mulți dintre pacienți nici nu știu că le au. Însă chisturile devin o problemă dacă se rup/sparg și încep sî sângereze, se infectează sau cresc atât de mari încât împing alte organe din abdomen.
Atunci când chisturile renale simple provoacă simptome, acestea pot include:
- febră
- urinare frecventă
- sânge în urină sau urină închisă la culoare.
În funcție de locul unde se află chistul, acesta poare afecta modul de funcționare a rinichiului.
De asemenea, poate duce la un tip de hipertensiune dacă chistul împiedică rinichiul să filtreze lichidul suplimentar din sânge, arată Cleveland Clinic.
Chisturile renale, diagnostic și tratament
În vederea diagnosticării chisturilor renale, medicul afirmă că aceasta se poate realiza în urma unei investigații simple, și anume ecografia renală.
”Descoperirea lor este incidentală, oamenii nu știu că au un chist și de aceea simpla ecografie la un medic urolog sau la un medic imagist generalist va pune acest diagnostic”, spune medicul.
În ceea ce privește tratamentul, specialistul susține că ”în marea majoritate a cazurilor tratamentul chisturilor renale este de urmărire. Nu toate chisturile se operează.
În ziua de astăzi există o clasificare a chisturilor renale, numită clasificarea Bozniak, și astfel ne putem orienta asupra deciziei terapeutice.
Chisturile simple, de exemplu, care au doar un perete simplu și conțin doar un lichid clar sunt numite chisturi Bozniak 1. Acestea sunt urmărite și doar la anumite dimensiuni se pot opera.
Însă evoluția acestora, creșterea în volum sau modificarea structurii interne, prin apariția de septuri și calcificări la nivelul pereților chistului vor duce la transformarea acestora în mase solide cu risc potențial malign, așa cum sunt chisturile Bozniak 3 și Bozniak 4”, a mai spus medicul.
Tratamentul chisturilor renale asupra cărora este necesară intervenția include:
- perforarea și drenarea chistului, apoi umplerea acestuia cu o soluție care provoacă cicatrizarea și ajută la prevenirea reumplerii chistului;
- înlăturarea chistului. În cazul în care acesta este unul mai mare ca dimensiune, se recomandă intervenția pentru îndepărtarea chistului. De obicei, această procedură este indicată în cazul chisturilor complexe, ce au potențial malign.
Chistul renal, prevenție
Potrivit specialistului, chistul renal nu poate fi prevenit, ”iar apariția acestuia nu se știe, pentru că are o simptomatologie nespecifică, dar și pentru că are o evoluție lentă, iar momentul apariției nu se știe.
Automat, nu putem preveni apariția lui, ci putem preveni complicațiile secundare evoluției acestuia”, a mai spus medicul.
Complicațiile chisturilor renale sunt:
- un chist infectat. Un chist renal se poate infecta, provocând febră și durere
- un chist explodat. Un chist renal care se sparge provoacă dureri severe în spate și în lateral. Uneori, un chist care se sparge poate provoca sânge în urină
- blocarea fluxului de urină. Un chist renal care blochează fluxul tipic de urină poate duce la umflarea rinichilor, arată Mayo Clinic.
Vezi și: Acidul hialuronic, beneficii pentru sănătate. 7 alimente în care se găsește
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.