„Chirurgia a doborât un record în baza publicațiilor și revistelor internaționale", a declarat mass-mediei directorul spitalului Parirenyatwa din Zimbabwe, Jacob Maunganidze, la încheierea intervenției chirurgicale care a presupus extirparea celui mai mare chist renal din lume: 12,3 kilograme.
Operație de record mondial
Operația, condusă de urologul Shingirai Meki, a durat 3 ore și a fost periculoasă și complicată, deoarece pacienta a pierdut mult sânge, dar s-a încheiat până la urmă cu succes.
Spitalul Parirenyatwa "„este mândru de cele întâmplate. În mod normal nu invităm mass-media la orice operație a noastră, dar aceasta a fost extraordinară", a comentat directorul spitalului, fără să precizeze când a fost realizată intervenția, notează EFE și Agerpres.
Anteriorul record mondial îl deținea un chist extirpat în Japonia de 11,5 kilograme.
Potrivit spitalului din Zimbabwe operația a costat doar 2.000 de dolari, în condițiile în care în străinătate o astfel de intervenție poate ajunge până la 11.000 de dolari.
Avea chistul de 11 ani
Pacienta, Milka Gwatiringa, a mărturisit că a vrut inițial să se opereze la un centru din Africa de Sud pentru a primi un tratament mai bun, dar având în vedere costurile a ales până la urmă spitalul Parirenyatwa din Zimbabwe. Chistul care îi fusese diagnosticat în urmă cu 11 ani avea 33 de cm lungime și 30 de cm lățime, dimensiuni neobișnuite în întreaga lume.
Nu este prima intervenție din această țară care bate recorduri, având în vedere că, în 2014, la un alt spital din capitala Zimbabwe, o echipă de 50 de medici a realizat prima separare a două siameze, unite în partea de jos a pieptului în dreptul abdomenului și care împărțeau un singur ficat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.