Chirurgul Cristian Onia a venit de două ori de la Focșani la București ca să doneze plasmă pentru pacienții care se luptă cu forme grave de COVID-19.
"În perioada în care am stat izolat, una dintre puținele lucruri pe care le-am făcut, a fost să citesc. Drept urmare, am citit foarte multe studii legate de coronavirus, am citit foarte multe articole de presă apărute în presa americană. Acolo am citit prima dată despre tratamentul cu plasmă, știam că este o universitate din New York care care un clinical trial în derulare, drept urmare, mi-a atras atenția și am spus, dacă pot să o fac și eu, cu cea mai mare plăcere
Eu am mai donat sânge, deci nu sunt la prima abatere, să-i spun așa.
"Sunt chirurg, mă lovesc de nenumărate ori de lipsa de sânge, de lipsa de trombocite, de lipsa de masă eritrocitară și de orice alt compus din sânge. Cunosc foarte bine ce înseamnă această lipsă, drept urmare, am donat de câte ori am putut. La două săptămâni de la prima donare de plasmă, medicul a revenit din nou la București, pentru o a doua rundă de recoltare. Eu am făcut asta pentru mine în primul rând, Faptul că am ales să mediatizez acest gest, se datorează doamnei doctor Doina Goșa, care a fost catalizatorul. Ea mi-a explicat cât de important este. De asemenea, am vorbit foarte mult cu doamna doctor despre criteriile de eligibilitate, care din păcate nu sunt foarte puține, sunt destul de multe, ceea ce face ca numărul donatorilor să fie relativ mic. Posibili donatori sunt mulți, dar cei care ajung să doneze, din 10, poate ajung să doneze 2. Toate persoanele care au avut COVID-19 au trecut printr-un tratament. Un tratament care se face cu diverse medicamente", a explicat medicul la DC MEDICAL.
Urmăriți interviu intergral aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.