Care este cea mai bună modalitate de a gestiona pacienții care, în afară de pietrele la viezica biliară, au pietre ăe ductul comun biliar? „Într-o lucrare publicata în JAMA Surgery, autorii au efectuat o analiză sistematică a 20 de studii randomizate (2.489 de pacienti) comparând colecistectomia laparoscopică (LC) cu patru tehnici separate de îndepărtare a pietrelor din ductul biliar", explică Prof. Dr. Albert B. Lowenfels.
Este vorba de:
- colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP) preoperatorie urmată de colecistectomia laparoscopică, ca două proceduri separate;
- colecistectomia laparoscopică plus explorarea laparoscopică a ductului biliar comun;
- colecistectomia laparoscopică plus colangiopancreatografia endoscopică retrogradă interoperativă —tehnica „rendezvous"; sau
- colecistectomia laparoscopică plus colangiopancreatografia endoscopică retrogradă post-operatorie.
Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă
„Mortalitatea totală a fost scăzută (n = 7), iar frecvența diferitelor complicații a variat de la tipul de procedeu utilizat pentru a elimina pietrele din tractul biliar. În ceea ce privește evitarea pancreatitei postoperatorii, ERCP / LC preoperator a reprezentat cea mai gravă combinație, în timp ce explorarea LC plus explorarea laparoscopică a ductului comun biliar a avut cea mai mare probabilitate de scurgere a bilei. Procedura „rendezvous" a oferit cele mai bune rezultate generale și a fost alegerea autorilor pentru cele mai bune rezultate generale", arat profesorul în comentariul său pentru Medscape.com.
Punct de vedere
Deși exista un acord aproape „uniform" despre LC „ca fiind cea mai bună procedură de abordare a calculilor biliari, în cazul combinației de calculi biliari și a celor pe duct biliar, aceasta e controversată. Ratele de mortalitate pentru intervențiile chirurgicale ale tractului biliar sunt scăzute, deci alegerea procedurii de eliminare a pietrelor asociate ductului biliar depinde de frecvența complicațiilor”, arată Prof. Dr. Albert B. Lowenfels.
Cu toate acestea, după cum arată raportul citat, „procedurile diferite ale ductului biliar au complicații diferite, ceea ce face dificilă alegerea celei mai avantajoase proceduri. Este liniștitor faptul că procedura populară de „rendezvous", utilizată în aproximativ un sfert din totalul pacienților incluși în acest studiu, a dat cele mai bune rezultate generale", arată specialistul.
În final, concluzia sa este că „alegerea finală operativă poate depinde de experiența disponibilă la nivel local".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.