Chirurgia este principalul tratament al cancerelor digestive. Se pot utiliza și noile tehnologii chirurgicale, precum cea laparoscopică sau robotică, în special în cazul tumorilor care se află în stadii incipiente. Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală a explicat la Digi 24 care sunt principalele modalități de tratament în cancerul digestiv.
Ce este cancerul digestiv
Cancerele tubului digestiv reprezintă circa 20% dintre toate cancerele viscerale şi determină 25% dintre decesele prin cancer, fiind în creştere constantă ca frecvenţă de mai multe decenii, în special în ţările cu nivel socio-economic crescut.
”Cele mai frecvente cancere digestive sunt cancerul de colon, rect, pancreas, cancerul de stomac, cancerul de ficat și al căilor biliare și cel de esofag. Tratamentul se efectuează după parcurgerea obligatorie a celor două etape. Primul este diagnosticul pozitiv, al doilea este stadializarea bolii”, a explicat medicul.
Vezi și: Băile cu lapte, secretul antic al Cleopatrei. Care sunt beneficiile și de ce e bine să încerci
Chirurgia - tratamentul în cancerul digestiv
Chirurgia este principala opțiune de tratament în cancerul digestiv. Cancerele tubului digestiv – cancerul de stomac, cancerul de colon şi cancerul de rect - sunt din ce în ce mai frecvente în ultimii ani. Apariţia la vârste tinere, diagnosticul tardiv şi formele agresive sunt factori de prognostic nefavorabil, de aceea identificarea precoce şi tratamentul chirurgical radical sunt esenţiale pentru creşterea supravieţuirii.
”Tratamentul are mai multe etape. Cu certitudine, tratamentul chirurgical reprezintă cea mai eficientă metodă de tratament a cancerelor digestive și în funcție de localizarea tumorii se poate practica o colectomie, gastrectomie, pancreatectomie, splenectomie.
Tratamentul chirurgical se efectuează cu intenția de a vindeca un pacient diagnosticat cu cancer și se poate efectua cu viză de radicalitate atunci când tumora este în stadiul 1 și 2, când se realizează extirparea în totalitate a tumorii împreună cu stațiile de drenaj limfatic. Se numește rezecție zero.
Se mai poate realiza cu intenție de paliație în două situații: pentru tumorile maligne ale tractului digestiv care sunt local avansate și care sunt în curs de tratament chimio-radioterapic, dar care pe parcursul evoluției lor dezvoltă o complicație chirurgicală, gen ocluzie, perforație, hemoragie.
Vezi și: Adevărul despre pâine și aluatul congelat din care e făcută. Care sunt "capcanele" de pe etichetă
Sau se pot efectua metode chirurgicale paleative pentru tumorile care sunt în stadii avansate, cu metastaze cu scopul de a prelungi supraviețuirea și a crește calitatea vieții.
În ultimii 20 de ani, intervențiile laparoscopice și robotice reprezintă standardul de aur pentru majoritatea țărilor europene în ceea ce privește cancerele digestive în stadiile inițiale 1și 2. Aceste intervenții sunt sigure, fezabile și prezintă o sumedenie de avantaje: o perioadă de spitalizare scurtă, recuperare rapidă, un aspect estetic al cicatricilor, complicații mai puține în ceea ce privește patologia parietală abdominală post-operatorie”, a mai explicat dr. Eliza Gangone.
Vezi și: Care este cel mai bun iaurt pentru diabetici. La ce trebuie să fiți atenți când îl cumpărați
Alte opțiuni de tratament
Opțiunile de tratament disponibile mai sunt chimioterapia, radioterapia și imunoterapia.
”De asemenea, chimioterapia reprezintă o altă metodă eficientă care utilizează droguri care au rolul de a distruge celulele tumorale care au depășit locul în care s-a dezvoltat tumora. Se poate practica înainte sau după operație, se poate realiza cu un singur drog sau cu mai multe.
O altă metodă eficientă este radioterapia care se efectuează în combinație cu chimioterapia, fie cu scopul de a reduce volumul tumoral și a realiza o rezecție mai facilă, fie cu scopul de a distruge, dacă se efectuează după intervenția chirurgicală celulele tumorale restante din zona în care s-a extirpat tumora.
Imunoterapia utilizează droguri care au rolul de a ajuta sistemul imunitar în lupta cu celulele canceroase și terapiile țintite, adică viroterapia. Se utilizează virusuri pentru distrugerea celulelor tumorale”, a mai subliniat sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.