Chirurgia robotică, eficientă, dar prea costisitoare pentru România. Dr. Tănase: ”Motorul” este format din consumabile, care sunt foarte scumpe

Sonia Baciu |
Data publicării:
chirurgia robotica. FOTO Pexels @ Mikhail Nilov
chirurgia robotica. FOTO Pexels @ Mikhail Nilov

Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Spitalul Oncologic, a vorbit la Academia de Sănătate despre eficiența chirurgiei robotice.

”În stadiile precoce, chirurgia este singura metodă curativă, pe de altă parte, costurile care nu sunt neglijabile pledează pentru chirurgie și în sfârșit, faptul că la un moment dat imunoterapia s-ar putea să nu mai fie eficientă și de aici încolo alte mijloace nu mai există constituie un alt argument în favoarea chirurgiei, atunci când se poate”, susține prof. Irinel Popescu, în cadrul Academiei de Sănătate de la DC Medial, unde l-a avut ca invitat pe Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Spitalul Oncologic București și președintele Alianței Medicilor.

Întrebat ce opinie are cu privire la o altă variantă de intervenție, chirurgia robotică, una destul de costisitoare, dr. Tănase a afirmat că sunt câteva probleme în privința decontării costurilor legate de aparatură, dar că speră ca acestea să intre într-un program național.

”Sunt de acord cu dvs și aș merge chiar mai departe, să spun că în momentul acesta, vorbind din punct de vedere economic și al decontării (n.r. de către CNAS) cumva indirect s-a recunoscut că unele specialități nu sunt suficient de decontate.

Aici aș aminti, de exemplu, oncologia medicală, care beneficia, dar pentru care s-a ajuns la Programele Naționale, care oferă un stimulent financiar, o soluție financiară, pentru a trata și pentru a putea oferi pacienților tratamente foarte scumpe.

Amintesc Programul Național de Oncologie, Programul Național de Radioterapie, Programul Național prioritar APATI, care oferă tratament pacienților din Terapie Intensivă și cred că pacienții oncologici trebuie să beneficieze și de metode chirurgicale scumpe.

Și în acest sens, cred că acest tip metode chirurgicale, atât chirurgia laparoscopică,  dar și toracoscopică sau cea robotică, o chirurgie scumpă, ar trebui susținute prin astfel de programe prioritate.

Este clar că o investiție inițială pentru un spital de a cumpăra un robot se poate face, pe fonduri europene, dar pentru a merge un astfel de program de chirurgie robotică motorul este format din consumabile, care sunt foarte scumpe.

Acestea trebuie cumva decontate, plătite, dacă se dorește de către statul român, printr-o formulă de decontare, alta decât sistemul DRG, altă soluție nu văd.

În momentul de față, partea mai roz a problemei este că firma care deținea monopolul pe piață pentru roboții chirurgicali este atacată de alte firme, care încearcă să dezvolte și ele o tehnologie de robotică. 

Nu au rezultatele primei firme, care clar este cea mai bună, dar, poate, interesant ar fi o colaborare pentru că întotdeauna soluțiile pentru chirurgie au fost dezvoltate prin colaborare cu medici chirurgi.

Adică industria a avut nevoie de colaborare cu medici pentru a dezvolta industria medicală.

Poate că este o soluție pentru noi de a dezvolta aceste noi sisteme robotice, poate reușim să facem ceva mai bun sau cât pe aproape de soluțiile celor de la Intuitive Surgical”, a mai spus medicul.

Care ar fi beneficiile chirurgie robotice

”Pentru unele patologii, robotul este mai bun, pentru că oferă un grad de mobilitate mai mare chirurgului.

Diferența față de robot, în cazul chirurgiei laparoscopică sau toracoscopică, este dată de gradele de libertate ale instrumentelor cu care se operează.

Robotul are 5 grade de libertate, oferind chirurgului posibilitatea de a opera așa cum operează și cu mâna, în chirurgia deschisă, în schimb, în celălalt tip de chirurgie avem numai 2 axe de libertate, ceea ce face unele manevre, cum e cusutul sau înnodatul firelor, extrem de dificile, necesitând o curbă de învățare destul de abruptă pentru chirurgul care operează.

Pentru unele patologii, de exemplu, pentru timus sau esofag, probabil că robotul este o soluție mai bună sau cel puțin mai comodă pentru chirurg și pacient.

Rămâne de văzut dacă pentru spitalele de stat acest lucru este rentabil. O astfel de investiție trebuie cântărită extrem de bine”, a mai spus medicul.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Vezi și: Intervențiile toracoscopice și beneficiile asupra pacienților cu cancer. Dr. Tănase: Recuperarea este esențială

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel