Chirurgia robotică, de ce ar trebui să fie în toate spitalele

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Acad prof dr Irinel Popescu și robotul cu care operează la Spitalul Clinic Sanador
Acad prof dr Irinel Popescu și robotul cu care operează la Spitalul Clinic Sanador

Academicianul Irinel Popescu a vorbit, la Interviurile DC Medical, despre importanța chirurgiei robotice și de ce ar trebui ca spitalele să aibă un astfel de program. 

Academicianul prof. dr. Irinel Popescu, promotorul chirurgiei robotice în România, a vorbit despre motivele pentru care spitalele ar trebui sâ aibe programe de chirurgie robotică.


"Cu cât un spital își propune să fie mai sus, pe scara ierarhică, pe scara performanței profesionale și a gamei de procedee de care dispune, cu atât este obligat, mai mult sau mai puțin, să aibă chirurgia robotică inclusă în arsenalul său terapeutic. Această tendință s-a observat mai întâi în Statele Unite, de acolo în Europa de Vest și iată că și la noi, și în Europa de Sud-Est, în care România a fost lider la un moment dat. Împreună cu colegii din Grecia, am înființat Asociația de Chirurgie Robotică Sud-Est Europeană.  Acesta este un prim motiv care este suficient de puternic. Al doilea, desigur, sunt indicațiile de chirugie robotică", a explicat academicianul. 

Prostatectomia radicală robotică, pe primul loc în Europa de Vest

 "Dintre indicațiile acceptate până acum și rambursate de majoritatea caselor de asigurări, cel puțin cele Vest Europene, rămâne, de departe, pe primul loc prostatectomia radicală robotică. În mod cert, în curând, Spitalul Sanador va avea și componenta de chirurgie urologică robotică și în mod special, o echipă capabilă să facă intervenția pe care am menționat-o", a mai spus acesta. 

Potrivit Academicianului, prin chirurgia robotică se pot accesta spații limitate și greu se accesat, prin instrumentele robotice versatile și mai ușor de manevrat, față de alte metode chirurgicale. 

"În chirurgia generală, indicațiile pleacă de la accesul în niște spații limitate și greu de accesat pe orice altă cale, inclusiv pe calea chirurgiei laparoscopice, și în care, cu ajutorul instrumentelor robotice mult mai versatile, mai ușor de manevrat, prin gesturi mult mai fine, se poate efectua o chirurgie de mare finețe. În situația aceasta este polul gastric superior, regiunea esogastrică și pelvisul profud, acolo unde se găsește rectul, iar în cazul persoanelor de sex feminin, vaginul, colul uterin", a explicat promotorul chirurgiei robotice în România.

 

VIDEO:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel