Academicianul Irinel Popescu, ”părintele” chirurgiei robotice din România și coordonatorul echipelor de Chirurgie Robotică Digestivă de la Sanador, a explicat ce înseamnă să facă echipă cu un robot performant.
„Termenul de robot e impropriu pentru acest sistem, pentru că, în realitate, e un telemanipulator, cea care operează este mâna chirurgului”, explică specialistul, întrebat cât de mult contează mâna chirurgului într-o operație cu performantul robot da Vinci Xi.
Potrivit acestuia, „datorită sistemului informatic și mecanicii proprii, în sistemul da Vinci este eliminat tremorul fiziologic pe care orice chirurg din această lume în are”.
Academicianul subliniază versatilitatea vârfurilor brațelor robotului, cât și gradul de libertate circumferențial îmbunătățit față de primul model da Vinci - de 540 de grade, adică aproape două rotații complete:
”Acest lucru perfecționează mâna umană, o face să fie mai eficientă. În timpul unei operații, chirurgul face apel și la vedere. Mai întâi, acest sistem permite - față de laparoscopia obișnuită - vederea tridimensională care este mult mai familiară chirurgului. În al doilea rând, permite accesul în spații înguste unde, la un moment dat în chirurgia deschisă, vizibilitatea este extrem de dificil de obținut. Iată avantaje care înseamnă combinație de dexteritate chirurgicală și de mâna chirurgului cu mișcări îmbunătățite și cu instrumente net superioare celor din chirurgia deschisă sau laparoscopică la care se adaugă o vizibilitate mult mai bună și accesul în spații foarte înguste la nivelul corpului uman”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.