Întrebat care sunt progresele tehnologice înregistrate în specialitatea chirurgiei oro-maxilo-facilă, dr. Alexandru Bucur, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Clinic de Chirurgie OMF “Prof. dr. Dan Theodorescu” din București, a declarat în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical,
”Aș pleca de la o patologie care îmi este foarte dragă, patologia glandelor salivare și, știți foarte bine că parotidectomia de fapt nu înseamnă altceva decât un șah pe care nervul facial i-l dă chirurgului. Și de aici apar o serie de neajunsuri pentru că, iarăși, deficitul funcțional pe musculatura mimicii reprezintă o problemă, și estetică, și funcțională.
Cu ceva vreme în urmă am fost la un stagiu și am văzut acolo această terapie minim invazivă, în special pentru sindromul obstructiv, mă refer în special la litiaza glandelor salivare.
Am fost a doua oară ca să deprind tehnica aceasta de endoscopie, am revenit la București pentru că îmi trebuia cursul și competența de ecografie, indicațiile sunt relativ restrânse, însă, recuperarea este aproape instantanee, rezultatele sunt spectaculoase, iar riscurile operatorii sunt aproape egale cu zero, pentru că este un abord minim în care practic nu fac altceva decât cu pensa baschet să pot îndepărta calculul respectiv din ductul salivar și să ni mai fie necesară intervenția.
Dar altceva mi s-a părut interesant practicând destul de multe sialendoscopii. Se tot vorbea în literatură de o patologie de duct salivar, însă nu vizualizam niciodată. Astăzi suntem foarte atenți la ceea ce înseamnă această patologie de duct salivar pentru că un carcinom de duct salivar nu presupune extirparea glandei și lăsarea pe loc a ductului atâta timp cât tu nu vezi tumora primară.
Și marea majoritate a intervențiilor în care se practica parotidectomia lărgită și care însemnau parotidectomie, evidare cervicală, dar ductul rămânea pe loc, iar acela era punctul de plecare al tumorii și acela rămânea pe loc.
Astăzi am observat toată această patologie, cum arată, cum evoluează și ce putem face pe această patologie de duct salivar. Practic am extins indicațiile acestei sialendoscopii și către patologia de duct salivar. Rezultatele sunt spectaculoase în momentul în care respecți indicațiile procedurii.
Este atraumatică, nu necesită anestezie, nu necesită internare, este o ședință practic ambulatorie care se poate efectua cu foarte multă ușurință”, a explicat în exclusivitate la Academia de Sănătate, dr. Alexandru Bucur, membru al Academiei de Științe Medicale din România, profesor universitar, șeful catedrei de profil din UMF și, în același timp, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială de la Spitalul Clinic de Chirurgie OMF “Prof. dr. Dan Theodorescu” din București.
Chirurgia oro-maxilo-facială, pași mici de la public la privat
”Atunci când sistemul public nu a reușit să rezolve niște probleme, indiferent care ar fi ele, uneori soluțiile au venit din sistemul privat, trebuie să semnalez acest lucru și trebuie să o spunem foarte deschis. În ce măsură specialitatea dvs a ajuns să fie implementată și ea în sistemul privat de sănătate din România”, a întrebat prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.
”Foarte, foarte timid a început să fie. Am făcut câțiva pași către sistemul privat, însă cei mai mulți sunt bolnavi sociali. Patologia aceasta orală, infecțioasă, traumatică, necesită multe zile de internare”, a spus dr. Bucur, exemplificând cu o situație la care a participat în trecut, când a lucrat la un spital din Spania.
”Am lucrat o perioadă în Madrid, era cu totul și cu totul altă situație. Pacientul care este asigurat, că se duce la public sau la privat, este o altă poveste, beneficia de aceleași tipuri de terapii pe care le beneficia și în Gregorio Marañón, în spitalul de stat, și rămânea internat 15-20 de zile fără nici cea mai mică problemă.
Ori, a fi nevoit ca după o parotidectomie sau o evidare să externezi bolnavul la două zile, e un risc pe care eu, personal, nu mi l-am asumat”, a adăugat dr. Alexandru Bucur.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.