Pentru persoanele cu obezitate, chirurgia bariatrică este cea mai eficientă modalitate de a pierde în greutate și de a o menține, deși este și cea mai invazivă metodă. De altfel, această intervenție are indicații destul de precise, fiind recomandată persoanelor cu un Indice de Masă Corporală (IMC) de peste 40, indicații venind dinspre diabetologi, deci nu poate fi considerată un moft, ci o necesitate.
Potrivit Science Alert, intervenția chirurgicală nu determină doar pierderea în greutate, ci se pare că reduce, de asemenea, în mod semnificativ, riscul de apariție a unor tipuri de cancer, conform unor date recente.
Un studiu care a utilizat date din cohorta de corespondență SPLENDID (Surgical Procedures and Long-term Effectiveness in Neoplastic Disease Incidence and Death) a constatat că operația de slăbire a fost asociată cu o reducere cu 32% a riscului relativ de apariție a cancerelor legate de obezitate și cu un risc relativ cu 48% mai mic de deces legat de cancer.
Un alt studiu, prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Chirurgie Metabolică și Bariatrică (ASMBS) a constatat ceva similar, subliniind că incidența cancerului de sân, ginecologic, renal, cerebral, pulmonar și tiroidian a fost redusă în cazul celor care au suferit intervenția chirurgicală. cercetătorii notează că participanții cu obezitate care nu au suferit intervenția chirurgicală au fost de 3,5 ori mai predispuși să moară de cancer.
Ce este apneea, boala provocată de obezitate. Duce la moarte în SOMN. Simptome și TRATAMENT
Cifre impresionante privind reducerea riscului de cancer
În studiul realizat pe baza datelor SPLENDID, echipa a analizat 30.318 pacienți - 5.053 care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică și 25.265 de persoane de control potrivite care nu au făcut acest lucru.
După 10 ani, 2,9% din grupul de pacienți supuși chirurgiei bariatrice și 4,9% din grupul de control se aleseseră cu un cancer legat de obezitate. Acest lucru face ca creșterea riscului absolut al acestor cancere să fie de 2 la sută.
Decesul cauzat de aceste cancere a fost și mai mic - o diferență de risc absolut de 0,6 la sută.
Cel de-al doilea studiu a implicat un grup mai mic, dar a analizat tipuri specifice de cancer; a implicat 1.620 de pacienți care au avut fie un bypass gastric, fie o gastrectomie în manșon, și 2.156 de controale.
Ei au descoperit că incidența cancerului la 10 ani pentru grupul de pacienți care au suferit o operație de pierdere în greutate a fost de 5,2 la sută, față de 12,2 la sută la cei de control.
Rata de supraviețuire a fost de 92,9 la sută pentru grupul de pierdere în greutate și de 78,9 la sută pentru controale. Deși majoritatea tipurilor de cancer au înregistrat o creștere mică, cancerele ginecologice au fost de 0,4 la sută în grupul de chirurgie și de 2,6 la sută în grupul de control.
Cancerul tiroidian a prezentat, de asemenea, o diferență mare, 0,10 față de 0,70 la sută în cazul operației față de control.
”Potrivit Societății Americane de Cancer, obezitatea este a doua cauză de cancer care poate fi prevenită în Statele Unite, după tutun”, a declarat autorul principal al studiului SPLENDID, medicul cardiovascular de la Cleveland Clinic, Steven Nissen.
”Acest studiu oferă cele mai bune dovezi posibile privind valoarea pierderii intenționate în greutate pentru a reduce riscul de cancer și mortalitatea.”
Care sunt tipurile de intervenții bariatrice
Inelul gastric. Intervenția chirurgicală bariatrică “inel gastric” sau gastric banding este cea mai cunoscută şi mai răspândită metodă restrictivă. Aceasta se efectuează laparoscopic și presupune montarea unui inel gastric reglabil, de silicon, pentru a împărţi stomacul în două porţiuni inegale.
Micșorarea stomacului, cunoscută și sub numele de gastrectomie longitudinala sau Gastric Sleeve, este cea mai utilizată procedură din chirurgia obezității. Prin această operație este eliminat aproximativ 80% din stomac, corespunzător marii curburi, zonă în care se află centrii foamei și de unde se secretă hormonul apetitului numit ”grelină”.
Gastric bypass presupune crearea unui rezervor gastric, de aproximativ 15-20 ml, prin izolarea completă a unei porțiuni din stomac. Acest rezervor va fi apoi conectat la intestinul subțire, la o distanță prestabilită, astfel încât alimentele vor ajunge în contact cu sucurile gastric duodenal, pancreatic și cu bila cât mai târziu.
Scopul este reducerea drastică a absorbției de zaharuri și grăsimi în organism. Este o intervenție cu rol restrictiv, acela de a reduce cantitatea de alimente ingerată, și cu rol metabolic, prin scăderea absorbției grăsimilor și zaharurilor.
Vezi și: Obezitatea, boală cronică în România. Până în 2030, aproape jumătate de milion de copii vor fi obezi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.