Chirurgia în pandemie: când este medicul cel mai expus infecției

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Cristian Lupașcu
Prof dr Cristian Lupașcu

Medicii chirurgi și anesteziștii au fost expuși la infecția cu COVID-19 în timpu intervențiilor chirurgicale, iar unul dintre cele mai periculoase momente ale expunerii a fost explicat de către prof. dr. Cristian Lupașcu, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu.

Chirurgia în timpul pandemiei a expus medicii chirurgi la infectarea cu COVID-19, iar unul dintre momentele în care medicul este cel mai expus a fost detaliat de prof. dr. Cristian Lupașcu, la Academia de Sănătate, moderată de academicianul Irinel Popescu. „Probabil că cei care ne ascultă au deja o impresie formată în ceea ce privește măsurile de protecție pe care trebuie să le ia personalul medical care intră în contact cu asemenea pacient. Începând din momentul în care el este preluat de la salon sau de la rezerva lui sau, în cazul marilor urgențe, din Unitatea de Primiri Urgențe și dus în sala de operație, continuând cu un moment extrem de important și extrem de periculos al acestui protocol terapeutic, momentul punerii lui, așezării lui  pe masa de operație și a pregătirii intubației. Aici medicul anestezist, având în vedere faptul că intubația are o parte, dincolo de cea farmacologică, partea mecanică, partea de așezare a sondei orotraheale, aici personalul, dar mai ales medicul care realizează intubația, este foarte expus”, a explicat el.

Dincolo de asta, medicii din toate specialitățile au avut obligativitatea de a purta costume de protecție speciale, suplimentare față de perioadele obișnuite. „Sigur că măsurile de protecție sunt foarte foarte complexe, se știe că a fost și este obligativitatea purtării unui echipament absolut complet care să protejeze începând de la creștet și până la tălpi, acele combinezoane, cagule, viziere sau ochelari etanși, de obicei două măști măcar FP 2, cu folosirea, dacă a fost cazul, a doua halate de protecție, a unor cizme speciale și așa mai departe, ca să nu mai vorbim de perioadele mult mai îndelungate de reamenajare a blocului operator, a sălii de operații între două operații cu caracter suspect sau COVID-19 confirmat. Aceste măsuri de reamenajare a bocului mergând de la două ore și jumătate la trei ore.

Mai multe detalii despre chirugie în pandemie găsiți în materialul video atașat.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel