Chirurgia cardiacă minim invazivă presupune abordul structurilor inimii prin incizii mici la nivelul toracelui, cu păstrarea pe cât posibil a integrităţii acestuia. Boli complexe ale inimii pot fi operate prin aceste metode. Medicul primar chirurgie cardiovasculară Stanislav Rurac a vorbit la Digi 24 despre această metodă chirurgicală.
Afecţiunile cardiace reprezintă încă una dintre cele mai mari probleme de sănătate. Astfel, chirurgia cardiacă minim invazivă poate aborda mai multe complicații ale inimii, fără a fi nevoie de tăieturi complexe.
”Avem în vedere situații în care sunt afectate două sau mai multe structuri ale inimii. De aproape trei decenii chirurgia minim invazivă în general a intrat cu brio în viața oamenilor, fie prin proceduri laparoscopice în chirurgie generală, fie prin artroscopie în ortopedie.
Așa că va veni și vremea chirurgiei cardiace să intre în această situație. De peste 10 ani de zile a început să avanseze chirurgia cardiacă minim invazivă prin toracotomie. Avantajul cel mai important a chirurgiei cardiace minim invazive este legat de situația în care traumatismul țesuturilor pacientului sunt mai mici.
De asemenea sângerarea intra și postoperatorie este mai mică, riscul de infecții în aceste proceduri este redus, recuperarea este mult mai rapidă, întoarcerea la normalitate este mult mai facilă și de ce nu aspectul estetic postoperator este foarte bun, mai ales la doamne”, a explicat medicul Stanislav Rurac.
Vezi și: Ziua Mondială fără Tutun. Tutunul, amenințare reală. 50% dintre fumători mor cu 14 ani mai devreme
Cum se realizează
Chirurgia cardiacă minim invazivă are o multitudine de avantaje în comparaţie cu chirurgia coronariană bypass.
”Abordul principal în chirurgia cardiacă minim invazivă este prin toracotomie. Sunt în funcție de fiecare afecțiune. Abordul se face prin toracotomie anterioară anterolaterală sau prin incizii axilare. De asemenea se face o incizie mică în zona inghinală prin care pacientul este conectat la mașină de inimă și plămân artificial.
Pentru a miniza aceste intervenții este nevoie și de un suport tehnic special cum ar fi camere video subțiri pentru operații video asistate și niște depărtatoare speciale care nu ocupă spațiu în aceste toracotomii, dar permit să realizeze intervenții destul de ample”, a mai explicat medicul.
În timpul operaţiilor de inimă tradiţionale, sternul este tăiat şi astfel se ajunge la inimă. În acest timp pacientul este conectat la un aparat de susţinere a activităţii inimii şi a plămânilor iar operaţia este efectuată cu inima oprită. În cazul chirurgiei cardiace minim invazive, intervențiile sunt mai complexe.
”În primă fază în chirurgia cardiacă minim invazivă erau abordate leziuni la o singură structură, cum ar fi stenoza ortică să înlocuia valvaortică, plastie de valvă mitrală, să repara valva sau să închidea un defect de sept atrial.
Noi am lărgit indicația acestor intervenții. În momentul de față prin abordul minim invaziv putem aborda mai multe valve, cum ar fi valva aortică cu vala mitrală, valva aortică cu valva mitrală și valva tricuspidă. De asemenea abordul în cazul anevrismelor de aortă ascendentă unde se înlocuiește acea porțiune de aortă ascendentă împreună cu o înlocuire de valvaortică sau plastie de valvă tricuspidă.
De asemenea în malformații congenitale la adulți unde e nevoie de a închide defectul de sept atrial. Concomitent să poată realiza și plastie de valvă tricuspidă în plastie de valvă mitrală. De asemenea realizăm și ablație, ablație chirurgicală în cazul fibrilației atriale și de asemenea închidere de urechiușă a atriului stâng. Noi nu ne oprim la aceste realizări de până acum.
Încercăm să dezvoltăm și mai mult abordul în patologii complexe în chirurgia cardiacă. De asemenea cele care deocamdată nu le putem aborda chirurgical le facem în combinație cu colegii noștri de la cardiologie intervențională, proceduri hibride”, a mai subliniat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.