Chirurgia bariatrică reduce riscul de diabet de 20 de ori la persoanele cu prediabet. Beneficii pe termen lung pentru remisiunea diabetului

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
diabet Foto: Freepik @wavebreakmedia_micro
diabet Foto: Freepik @wavebreakmedia_micro

Studiile arată că intervențiile chirurgicale bariatrice pot oferi soluții eficiente pentru controlul greutății și gestionarea diabetului de tip 2.

Două studii prezentate la reuniunea științifică anuală 2024 a Societății Americane de Chirurgie Metabolică și Bariatrică arată că persoanele cu prediabet și obezitate severă care au suferit o intervenție chirurgicală pentru pierderea în greutate au de 20 de ori mai puține șanse de a dezvolta diabet decât cele care nu au suferit o intervenție chirurgicală.

Studiul a constatat, de asemenea, că persoanele cu diabet de tip 2 care au suferit o operație de bypass gastric Roux-en-Y au rămas în remisiune timp de până la 15 ani.

Un al treilea tip de operație bariatrică, SADI-S sau SIPS, nu produce oscilațiile nivelului de glucoză pe care le-ar putea avea alte tipuri de operații de pierdere în greutate. Constatările evidențiază importanța operației de slăbire în gestionarea diabetului.

Chirurgia gastrică și prediabetul

O analiză retrospectivă a 1.326 de participanți cu prediabet care au fost supuși unui bypass gastric Roux-en-Y sau unei gastrectomii în manșon între 2001 și 2022 a constatat că cei cu obezitate și prediabet și care au fost supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice au avut de 20 de ori mai puține șanse de a dezvolta diabet de tip 2 în decurs de 15 ani decât cei care nu au fost supuși unei intervenții chirurgicale.

Studiul a constatat că aproape 2% dintre participanți au evoluat spre diabet în termen de 5 ani după operație, 3% în termen de 10 ani și mai puțin de 7% în termen de 15 ani. În comparație, 31% dintre cei cu prediabet care nu au suferit o intervenție chirurgicală metabolică au dezvoltat diabet de tip 2 în decurs de 5 ani, 51% dintre participanții care nu au suferit intervenția chirurgicală și 68% în decurs de 15 ani.

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, pierderea în greutate, cei care au avut parte de o intervenție chirurgicală bariatrică pierzând în medie 29% din greutatea corporală la 12 luni și 27% la 36 de luni. Dr. Christine Ren-Fielding, șefa secției de chirurgie bariatrică de la NYU Langone Health, a subliniat importanța de a lua în serios prediabetul și de a discuta strategiile de tratament cu un medic.

Citește și: Nutrientul care scade riscul de ateroscleroză. Care sunt cele mai bune surse alimentare și care este aportul recomandat

Foto: Freepik @goffkein

Operația de bypass gastric și diabetul de tip 2

Un studiu publicat într-o revistă de specialitate a constatat că diabetul de tip 2 poate rămâne în remisie timp de până la 15 ani la participanții care au suferit o operație de bypass gastric în Y Roux-en-Y. Intervenția chirurgicală reduce dimensiunea stomacului și redirecționează intestinul subțire, limitând consumul de alimente și absorbția de calorii. De asemenea, participanții și-au menținut cea mai mare parte a greutății timp de până la 20 de ani.

Cu toate acestea, doar 1 până la 2 la sută dintre persoanele care ar beneficia de o intervenție chirurgicală o obțin. Studiul a analizat ratele de remisiune și rezultatele pierderii în greutate la 2.045 de persoane care au suferit o operație de bypass gastric Roux-en-Y între 2001 și 2008, în timpul unei urmăriri de până la 20 de ani. Constatările au arătat că ratele de remisiune pentru cei cu diabet preoperator au fost de 54% la trei ani și de 38% după 15 ani.

Aproximativ 10% dintre cei cu diabet insulino-dependent au avut remisiune în același interval de timp, potrivit MedicalNewsToday. Rata de diabet persistent a fost mai mare la persoanele cu diabet insulino-tratat înainte de operație.

Un vârf de pierdere în greutate de aproape 32% a fost atins după 18 luni, iar pierderea în greutate s-a stabilizat la 23% după 10 ani și până la 20 de ani. Studiul sugerează că persoanele care iau insulină în momentul intervenției chirurgicale probabil că nu vor experimenta o remisiune completă.

Vezi și: Cele mai comune cauze ale bolilor renale. Cum să îți menții rinichii sănătoși

O a treia alegere chirurgicală pentru gestionarea diabetului

Dr. Mitchell Roslin, șeful secției de chirurgie bariatrică de la spitalul Northwell Lenox Hill din New York, consideră că intervenția chirurgicală este cea mai bună terapie pentru sindromul metabolic și diabetul de tip 2.

El crede că procedurile chirurgicale finalizate pot preveni îmbătrânirea la fel de repede ca și terapia medicală. Roslin sugerează că cea mai bună operație pentru diabet nu este bypass-ul sau sleeve-ul, ci SADI-S sau SIPS. SADI-S combină un sleeve cu un bypass intestinal, permițând semnale mecanice de sațietate inițiate în stomac și o sațietate de durată din cauza alimentelor care ating porțiunea inferioară a intestinului.

Pacienții cu manșon se satură rapid, dar pot resimți rapid foamea la un an sau doi după operație. Bypass-ul este similar, dar Sadi este mai de durată și nu are oscilații de glucoză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel