China neagă originea COVID. Dispută globală între teoria zoonotică și ipoteza scăpării din laborator

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@ sarawut123456
covid - FOTO: Freepik@ sarawut123456

Războiul declarațiilor privind originea COVID-19 escaladează. China acuză SUA de minciună și manipulare, cerând ca ancheta globală să înceapă în America, nu la Wuhan.

Beijingul acuză Washingtonul că fabrică teorii nefondate și cere investigarea originilor virusului în SUA. China reacționează ferm după ce Casa Albă, sub conducerea președintelui Donald Trump, a actualizat site-ul dedicat pandemiei de COVID-19 cu un mesaj explicit despre așa-numita teorie a "scăpării din laborator".

Într-un comunicat transmis miercuri agenției de stat Xinhua, Comisia Națională de Sănătate (NHC) a Chinei a acuzat Statele Unite că "fabrică ideea că virusul a provenit dintr-un laborator din Wuhan", considerând teoria lipsită de "bază științifică", potrivit South China Morning Post.

"Tot mai multe indicii și dovezi arată o apariție timpurie a COVID-19 în Statele Unite. Următorul pas în ancheta privind originea virusului ar trebui să fie desfășurat în SUA și îndemnăm partea americană să înceteze imediat să calomnieze și să atace China, să-și înfrunte propriile probleme și să ofere o explicație serioasă și responsabilă comunității internaționale", a transmis NHC.

Trump reintroduce teoria "scăpării din laborator"

Site-ul actualizat al administrației Trump dedicat pandemiei afișează un banner proeminent cu cuvintele "lab leak". Textul de pe site afirmă că virusul ar avea "caracteristici biologice care nu se regăsesc în natură" și că provine de la Institutul de Virologie din Wuhan, o instituție care ar avea "niveluri inadecvate de biosecuritate".

"Este o reluare a vechii isterii privind așa-zisa "scăpare din laboratorul din Wuhan". Aceasta reflectă caracterul sinistru al SUA în politizarea problemelor științifice", a comentat Comisia Națională de Sănătate.

Originea virusului: între laborator și transmitere zoonotică

Deși primul caz de COVID-19 a fost identificat în orașul Wuhan, originea exactă a virusului nu a fost niciodată confirmată. Comunitatea științifică este împărțită între teoria scăpării accidentale din laborator și ipoteza zoonotică, potrivit căreia virusul a fost transmis de la animale la oameni.

În ianuarie 2024, Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a concluzionat că pandemia este "mai probabil" să fi pornit dintr-un laborator chinez, dar a subliniat că nivelul de încredere în această evaluare este "scăzut".

Pe de altă parte, o investigație inițială a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), realizată în 2021, a susținut că virusul este "cel mai probabil" să fi fost transmis de la lilieci la oameni, posibil printr-o specie intermediară. Etapa a doua a anchetei OMS a fost însă suspendată, din cauza dificultăților întâmpinate în accesarea datelor din China, potrivit revistei Nature.

China cere o anchetă extinsă și acuză SUA de "calomnii fără dovezi"

Într-o declarație separată, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Guo Jiakun, a criticat dur poziția Washingtonului.

"Numeroase rapoarte au arătat că virusul a fost depistat în mai multe locuri și țări din lume, în special în Statele Unite. China se opune cu fermitate calomniilor fără dovezi", a transmis purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe.

Beijingul susține că urme ale virusului au fost detectate în probe de sânge din țări precum Italia și SUA, prelevate înainte ca epidemia să fie anunțată oficial în Wuhan, în decembrie 2019. Un studiu publicat în 2020 de cercetători ai Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a sugerat că infecții cu noul coronavirus ar fi existat deja în SUA la sfârșitul anului 2019.

Dispută internațională fără final clar

Originea SARS-CoV-2 rămâne un subiect extrem de sensibil și controversat pe scena internațională, cu implicații geopolitice majore. În timp ce multe state occidentale au acuzat China de lipsă de transparență în primele faze ale pandemiei, Beijingul a respins categoric aceste acuzații și solicită, la rândul său, investigații globale echitabile și obiective.

Deocamdată, adevărul științific privind apariția virusului rămâne neclar, iar disputa SUA–China pare să adâncească falia dintre știință și geopolitică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel