Un nou sistem de administrare a medicamentelor „deghizează” chimioterapia în grăsime pentru a putea penetra și distruge tumorile. Astfel, tumorile, recuoscând medicamentul drept o „grăsime gustosă”, pracitc, „invită” medicamentul în interior, potrivit medicalxpress.com.
Odată ajuns acolo, medicamentul vizat se activează, suprimând imediat creșterea tumorală. Aceste medicamente, de asemenea, dau mai puină toxicitate decât chimioterapia care se adminstrează în momentul de față și are mai puține efecte secundare.
"Este ca un cal troian", a declarat Nathan Gianneschi de la Universitatea Northwestern, care a condus cercetarea. "Se pare că este un acid gras mic, așa că receptorii tumorilor îl văd și îl invită. Apoi, medicamentul începe să se metabolizeze și ucide celulele tumorale".
Pentru a dezvolta sistemul de direcționare, Gianneschi și echipa sa au proiectat un acid gras cu lanț lung cu două situri de legare - capabile să se atașeze de medicament - la fiecare capăt. Acidul gras și medicamentele sale de stopare sunt apoi ascunse în albumina serică umană (HSA), care transportă molecule, inclusiv grăsimi, pe tot corpul.
Celulele canceroase, primele „servite” cu grăsimi
Receptorii celulari ai organismului recunosc grăsimile și proteinele furnizate de HSA și le permit să intre în interior. Crescând repede și fiind „flămânde”, celulele canceroase consumă substanțele nutritive mult mai repede decât celulele normale. Când celulele canceroase metabolizează medicamentul ascuns, ele mor.
"Este ca și cum acidul gras are o mână pe ambele capete: se poate apuca de medicament și se poate apuca de proteine", a spus Gianneschi. „Ideea este de a „deghiza” medicamentele în grăsimi, astfel încât acestea să ajungă în celule și organismul este fericit să le transporte peste tot în jurul lui.”
În cadrul studiului, cercetătorii au folosit sistemul de livrare a medicamentelor pentru a transporta un medicament comun, aprobat de FDA pentru chimioterapie, paclitaxel, în tumori la un model de animal mic. Deghizat ca grăsime, medicamentul a intrat și a eliminat complet tumorile în trei tipuri de cancer: os, pancreas și colon.
Eficiență crescută a chimioterapiei
Chiar mai mult, cercetătorii au descoperit că ar putea furniza de 20 de ori doza de paclitaxel prin acest sistem, comparativ cu alte două medicamente pe bază de paclitaxel. Dar, chiar și la o cantitate atât de mare, medicamentul din sistemul lui Gianneschi era încă de 17 ori mai sigur.
„Medicamentele cu molecula mică utilizate în mod obișnuit ajung în tumori și alte celule”, a spus Gianneschi. „Acestea sunt toxice pentru tumori, dar și pentru oameni. Deci, în general, aceste medicamente au efecte secundare oribile. Scopul nostru este de a crește cantitatea care intă într-o tumoră, nu și în alte celule și țesuturi. Asta ne permite să adminisrăm doze mult mai mari, fără efecte secundare, care ucide tumorile mai repede."
Studiul va fi publicat în Jurnalul American Chemical Society (JACS).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.