Chifteluțe vegetariene fără carne: 3 rețete delicioase și originale

Cu orez, legume sau ciuperci, chifteluțele vegetariene pot fi extrem de delicioase, deși nu conțin carne. 

1. Chifteluțe de quinoa 

 

Ca fel principal sau ca garnitură, această rețetă de chifteluțe este ideală pentru gustări. În plus, este ușor de pregătit. Poreclită „orezul incașilor”, quinoa este o sămânță care se pretează la aceleași rețete de gătit ca orezul sau grâul. Cu toate acestea, se dovedește a fi mai bogată în proteine ​​decât pastele sau orezul. Vegetarienii și veganii au tot interesul să includă acest ingredient în meniul lor, pentru a beneficia de un aport caloric bun. În plus, această sămânță este bogată în aminoacizi, permițând o bună asimilare a proteinelor conținute. Quinoa este, de asemenea, bogată în fibre, minerale și oligoelemente precum fierul, manganul, cuprul și potasiul, mai mult decât alte cereale.

Rețetă. Ai nevoie de:

- 250 g de quinoa

- 2 căței de usturoi

- 1 ceapă

- 2 lingurițe de boia dulce

- 2 lingurițe de cimbru uscat

- ½ linguriță de sare

- 2 linguri de semințe de in

- 25 g amidon de porumb

- 1 lingură de ulei de măsline

Fierbe quinoa, apoi scurge excesul de apă. 

Preîncălzește cuptorul la 180 °. În blender, adaugă semințele de in, ceapa tocată, usturoiul curățat și tocat, quinoa gătită, boia, cimbru, sare și ulei de măsline. Amestecă totul timp de 2 până la 3 minute până obții o pastă.

Într-un castron, pune pasta, adaugă amidon de porumb și amestecă pentru a obține o consistență omogenă. Apoi formează bile, unge-le cu puțin ulei de măsline și bagă-le la cuptor pentru 15 minute. 

2. Chifteluțe de linte

 

Bogată în fibre, lintea conține fibre solubile și insolubile, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară. În plus, lintea este bogată în proteine ​​vegetale și antioxidanți care fac parte din flavonoide, molecule care ajută la combaterea colesterolului și a îmbătrânirii celulare. Vitaminele și mineralele sale precum fierul, magneziul, potasiul, manganul și calciul fac din aceste leguminoase ingredientul-cheie pentru combaterea deficiențelor. 

Ușor de pregătit, vei avea nevoie de:

- 200 g linte

- 1 cățel de usturoi

- 50 g tărâțe de ovăz

- 10 g ghimbir proaspăt

- 1 linguriță de curcuma

- 1 linguriță de curry

- 4 linguri de pesmet

- pătrunjel tocat

- sare și piper

- ulei de măsline

Într-o cratiță, gătește lintea. Rezervă o lingură de linte.

Într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, pune 1 lingură de ulei de măsline, adaugă usturoiul, ghimbirul și alte condimente și gătește timp de 5 minute. În blender, zdrobește toate ingredientele (cu excepția pesmetului), adaugă lintea păstratată și pune aluatul la frigider.

Preîncălzește cuptorul la 180 °, apoi formează chiftele învelindu-le în pesmet. Pune-le pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt. Stropește-le cu puțin ulei de măsline și bagă-le la cuptor pentru 25 de minute. 

3. Chifteluțe de vinete

 

Sărace în calorii și bogate în apă și fibre, în special pectină, vinetele mai conțin minerale si vitamine.

Pentru a face această rețetă, vei avea nevoie de:

- 2 vinete

- 1 ceapă

- 2 căței de usturoi

- 2 linguri de pastă de roșii

- 2 linguri de pesmet

- ulei de masline

- sare grunjoasă

- 1 linguriță de busuioc uscat

- 1 linguriță de cimbru uscat

Taie vinetele în fâșii și apoi în cuburi mici și pune-le într-un vas yena. Toarnă un strop de ulei de măsline și sare grosieră peste ele și bagă-le la cuptor pentru 15 minute.

Într-un blender, amestecă ceapa tocată grosier, cățeii de usturoi, vinetele fierte cubulețe, până obții o textură omogenă. Transferă totul într-un castron, apoi adaugă pasta de roșii, pesmetul, busuiocul și cimbru. Amestecă și formează chiftelele. 

Pe o tavă de copt, tapetată cu hârtie pergament, pune chiftelele și bagă tava la cuptor timp de 10 minute, până când sunt rumenite.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel