"Majoritatea bărbaților se confruntă în diferite etape ale vieții cu o problemă ce îi poate afecta semnificativ: căderea părului. Așa-numita alopecie androgenică urmează un tipar suprapus pe sinteza în corp a hormonului androgin principal, testosteronul. Acesta este transformat sub acțiunea unei enzime, alfa-reductaza, în dihidrotestosteron, știut a ataca și compromite foliculul de păr din scalp. Apare procesul de chelire, cu tipare diferite, dar de regulă fronto-temporal și în vertex, cu ridicarea progresivă a liniei capilare, până ce părul mai rămâne doar occipital și în părțile laterale.
Nu există încă un tratament extrem de eficient pentru stoparea căderii părului și stimularea creșterii, dar sunt câteva opțiuni ce merită cunoscute. Atenție, ne bazăm aici pe medicină și pe dovezi, nu pe procedee neavizate.
Iată ce poți încerca dacă ai observat că îți cade părul, dacă ai deja un grad de chelie și vrei să stopezi avansul sau chiar să recâștigi părul pierdut:
1. Minoxidilul este un tratament hipotensor folosit (rar) în cardiologie. Studiile inițiale au observat creșterea părului la cei care au utilizat minoxidil pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, astfel că au început studii țintite pe această problemă (și sildenafilul din viagra a fost inițial tratament pentru hipertensiunea pulmonară, așa că nu sunt chiar izolate astfel de cazuri). La bărbat, minoxidilul va avea concentrația de 5% și se va aplica pe scalp, cu masarea zonelor, o dată la 12 ore. Minoxidilul schimbă fazele de creștere ale părului și amplifică vascularizația locală, cu rezultate dovedite în studii.
Atenție! Odată început, tratamentul nu se va opri, pentru că tot părul câștigat va cădea rapid.
În primele faze, minoxidilul poate accelera căderea, ulterior lucrurile stabilizându-se, cu apariția de fire noi, consolidarea părului deja avut.
Reacții adverse posibile: cefalee, roșeață locală, mătreață, palpitații, dispnee. Dacă nu e tolerat, se va opri.
Finasterida a fost utilizată în tratamentul hiperplaziei de prostată. Substanța blochează formarea de DHT și astfel protejează părul. Doza pentru păr va fi de 1 mg pe zi. Atenție, finasterida prezintă multiple posibile reacții adverse și uzul ei va fi discutat neapărat cu un medic.
Șampoanele cu ketoconazol au fost foarte populare înainte ca FDA să emită o atenționare severă pentru acest compus antifungic, astfel că ele nu se mai găsesc în farmacii. Șampoanele cu 2% ketoconazol erau foarte bune pe tratamentul scalpului cu mătreață, ele protejând și firul de păr prin acțiuni multiple. Din păcate, s-a observat că antifungicul a dat câteva cazuri de afectare hepatică severă, de aici black labelul FDA.
Transplantul de păr și tratamentul cu laser, o soluție?
La modă acum este microneedle-ingul, adică înțeparea scalpului cu o rolă cu ace de mici dimensiuni, pentru a stimula vascularizația și refacerea scalpului, cu efecte pozitive și pe sănătatea părului. Regimul acestei tehnici va fi de cam două ori pe săptămână, cu masarea zonelor cu probleme. Atenția, rola va fi dezinfectată bine cu spirt după folosire, scalpul va fi curat, iar aplicarea imediată a minoxidilului va fi temporizată, pentru că pielea va permite o trecere mai mare a substanței în sânge, cu potențial mai mare de a da reacții adverse.
Lumina laser este disponibilă în dispozitive gen cască sau piepten, aprobate de FDA. Sunt scumpe, rezultatele sunt variabile, dar pot fi folosite sinergic cu alte opțiuni medicamentoase. Se pot folosi de 2-3 ori pe săptămână, în ședințe de 15 minute.
Prudență la orice tip de suplimente. Ele nu funcționează, iar suplimentarea în doze înalte poate pune probleme. Oricare dintre opțiunile de mai sus va fi însoțită de o alimentație sănătoasă, diversificată (a se vedea cartea mea nouă „Dietă perfectă” de mai jos – ajută enorm), de mișcare fizică, somn bun, hidratare.
Transplantul de păr rămâne o opțiune bună, iar procedeele curente înseamnă extragerea foliculilor din zone mai rezistente la acțiunea DHT (ceafă, părți laterale) și apoi implantarea în scalp în zonele unde se dorește părul. După transplant, de regulă se recurge la minoxidil și/sau finasteridă pentru a menține părul restant, deci e bine de știut și acest aspect.
Menționez că raderea scalpului nu face părul mai gros (e doar o iluzie dată de faptul că e mic în primele săptămâni) și nu-l îndesește.
Prudență la ce folosiți, să aveți informațiile clare, să nu aveți așteptări prea mari, să știți exact ce poate funcționa și ce nu. Nu aruncați banii pe suplimente și tehnici care nu vor merge", a scris medicul Vasi Rădulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.