Cheia succesului în boala renală cronică. De ce pacienții ajung târziu la medic. Adrian Wiener: Sistemul nu reușește să convingă tinerii

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
cheia succesului. FOTO: Freepik @nadezdagorosko
cheia succesului. FOTO: Freepik @nadezdagorosko

Dr. Adrian Wiener a vorbit despre ceea ce îi lipsește sistemului de sănătate în privința bolilor cronice, dar și care este cheia succesului în cazul bolilor renale cronice.

De multe ori boala cronică renală este depistată foarte târziu, pacienții netrecând prin ”filtrul” medicinei de familiei.

Dr. Adrian Wiener a explicat care este cheia succesului în cazul acestor pacienți, dar și de ce este importantă conștientizarea cu privire la bolile cronice, inclusiv la cele se asociază cu afecțiunile renale.

”Boala cronică de rinichi este, practic, destinația finală a multor altor boli, boli cronice care evoluează în timp și care afectează rinichiul, pe lângă bolile care generează din prima boala de rinichi.

Este o suferință cumplită, din păcate fără o simptomatologie în prima parte a istoriei acestei boli cronice de rinichi,  în schimb, în final se soldează cu dializă și cu îmbolnăvirea întregului organism”, a declarat, în exclusivitate, dr. Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și familie, în Camera Deputaților, în cadrul dezbaterii ”Boala cronică de rinichi, riscul ignorării”.

Vezi și: Boala cronică de rinichi, ca o mașină care vine noaptea cu farurile stinse. Ina Maria Kacso: Rinichiul nu doare! În momentul impactului este prea târziu să ne ferim

România, monitorizare activă a bolilor cronice cu impact asupra rinichilor

Astfel, dr. Adrian Wiener a explicat de ce anume are nevoie România în contextul bolilor cronice, boli cu impact asupra sănătății generale a populației.

”De ce este nevoie în România? Este nevoie de o monitorizare mai activă a bolilor cronice care se asociază cu suferință renală cronică și de conștientizării populației asupra acestei poveri uriașe.

Avem, în România, 1,4 milioane de oameni care au boală cronică de rinichi, avem cea mai mare prevalență din UE, de exemplu, a diabetului, o boală foarte frecvent asociată cu boala cronică de rinichi, avem premizele pentru creșterea prevalenței acestei boli, din păcate, în România.

Și în lume se prezintă același fenomen, este foarte important să conștientizăm, diagnosticul suferinței renale este unul simplu.

Sunt niște analize de sânge foarte simple, care pun în evidență suferința renală, iar intervenția cât mai precoce este foarte bună pentru controlul și evoluția acestei boli.

Din păcate avem foarte mulți oameni care fac dializă, în România, foarte puțini care au beneficiat de transplant renal, care sunt cele două soluții în forma finală a bolii cronice de rinichi.

Și sigur, și sistemul de sănătate trebuie să se adapteze, pentru diagnosticul precoce și pentru măsuri de prevenție, dar și pentru tratamentul în fază finală a bolii cronice de rinichi”, a mai spus medicul.

2. -imagine fara descriere- (adrian-wiener_17555100.png)

Dr. Adrian Wiener, vicepreședinte Comisia Sănătate și Familie, Camera Deputaților. FOTO: Captură video

Modelul dializei cronice, un model de succes al colaborării dintre sisteme

Potrivit medicului Adrian Wiener, medic internist și care de-a lungul carierei a îndrumat pacienții către dializă, ”modelul dializei cronice din România este un model de succes al colaborării dintre sistemul public și sistemul privat de sănătate.

Practic, aproape întreaga dializă cronică din România este deservită de furnizori de servicii private care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Sistemul funcționează bine, este și la nivelul standardelor actului medical, și la nivelul accesibilității pentru pacienți, este inclus și transportul către secțiile de dializă, de la domiciliu și înapoi, pentru acești pacienți, și poate fi un model care se poate replica și pentru alte tipuri de servicii care pot fi externalizate, preluate complementar de sistemul privat de sănătate din România. Radioterapia, de exemplu, sau putem găsi multe alte zone ale sistemului medical care pot fi operate, cu la fel de mult succes, ca și dializa”, a mai spus dr. Adrian Weiner.

Vezi și: Cele DOUĂ analize care îți arată dacă ai o boală de rinichi. Alexandru Rafila: Boala poate fi tratată doar prin dializă sau transplant. Nu putem să impunem populației plăți suplimentare

Întrebat de ce pacienții ajung târziu la medic și sunt descoperiți în faze avansate ale bolii cronice de rinichi, dr. Adrian Wiener afirmă că acest lucru ține de prevenție și de consilierea pacienților.

”Ține de serviciile de prevenție, de consiliere, de anamneză țintită pe factorii de risc, făcută în cabinetele medicilor de familie, la nivelul medicinei primare, în general.

Este o boală care este, practic, apanajul diagnosticului precoce și serviciilor de mentenanță inițială, apanajul medicinei primare.

Eu cred că aici este cheia pentru boala cronică de rinichi, dezvoltarea medicinei primare. Avem foarte multe localități în România care nu sunt deservite de medici de familie. Este un sistem care nu reușește să convingă tinerii absolvenți să ia această specialitate. 15% din locurile pentru medicina de familie nu au fost ocupate la ultima sesiune de rezidențiat. Din păcate, este o specialitate deficitară în România și aici cred că este cheia succesului, respectiv insuccesului actual în diagnosticul precoce.

Încă vin pacienți în spitale, diagnosticați de la început în faza uremică a bolii, de la început cu rinichi cu funcție absentă și necesitate imperativă de dializă. Fără să fii trecut pe la medic (n.r. medic de familie), fără să fi contabilizat bolile care au condus la această situație. Acesta este cu siguranță un insucces al sistemului  de monitorizare activă, prespitalicească. Aici este cheia”,a concluzionat dr. Adrian Wiener.

Vezi și: Boala renală cronică: screening și prevenție. Florin Buicu: Componenta preventivă este o obligație a statului

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel