Rețeta lui Chef Cătălin Scărlatescu va fi, cu siguranță, vedetă de pe masa de Crăciun. El spunea, într-o emisiune, că a perfectat-o după ani întregi de explorat și încercat diverse îmbunătățiri, plecând de la rețeta tradițională pentru sarmale.
INGREDIENTE Rețeta lui Chef Cătălin Scărlatescu:
- 2 kg de ceapă,
- 4 kg de carne tocată de porc,
- 500 g de orez,
- 40 g de piper,
- 11 g de sare / kg carne
- o bucată de afumătură
- bulion, de preferință de casă,
- varză murată,
- cimbru o linguriță,
- foi de dafin,
CUM SE PREPARĂ:
Întâi, tocăm ceapa mărunt, după o care o călim până devine aurie într-o tigaie. O lăsăm puțin la răcit, ca să nu fie fierbinte, ci doar călduță, apoi o amestecăm cu întreaga cantitate de carne tocată, cu orezul spălat bine în prealabil, cu cimbru, sarea și mare parte din piperul mărunțit. Se amestecă bine, până când compoziția este o pastă omogenă.
După ce alegi foile cele mai frumoase și învârți sarmalele, care să nu fie nici mari, nici mici, ci medii. După ce am terminat de rulat sarmalele, restul de varză se toacă fâșii și se amestecă într-un castron cu bulionul, cu câteva boabe de piper și foile de dafin, apoi se tapetează oala pe tot fundul ei. Secretul lui Chef Scărlătescu e că pune în centrul oalei o bucată zdravănă de afumătură, iar în jurul ei așază frumos un strat de sarmale. Peste acesta pune un nou strat de varză tocată, și încă unul de sarmale, tot alternând până când se umple oala. Ultimul strat trebuie să fie din varză tocată, iar sarmalele trebuie frumos acoperite. Se adaugă apă și două linguri de ulei și se bagă la cuptor. Ca să fie gustoase, sarmalele trebuie fierte la foc mic circa 4 ore.
REȚETA LUI CHEF SORIN BONTEA
Pe de altă parte, rețeta lui Chef Sorin Bontea, și ea o variație a rețetei tradiționale, e pentru mai puține persoane, are un ingredient nou și se face cu carne amestec. Iată de ce ai nevoie:
INGREDIENTE
- 2-3 kg varză acră (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe),
- 600 g carne tocată de porc și de vită (amestec)
- o jumătate de ceșcuță de orez, 200 g ceapă,
- ulei pentru prăjit,
- costiță afumată,
- 2-3 linguri de bulion,
- 2-3 frunze de dafin,
- cimbru,
- mărar,
- sare,
- piper.
CUM SE PREPARĂ
Se curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care se va împacheta carnea. Dacă varza este prea acră sau prea sărată, se spală frunzele în apă calduță sau se pun la desărat cu o oră înainte. Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt, după care se pune la călit în puțin ulei, la foc mic, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul spălat în prealabil. Se lasă la foc mic două minute, amestecând continuu, conform DC News.
Punem carnea într-un caston mare, apoi adăugăm ceapa și orezul călite mai devreme, piper măcinat, cimbru uscat, mărar tocat. Punem la acest amestec și o ceșcuță de apă rece, care are rolul de a frăgezi carnea. Pentru culoare, unii pun în această compoziție și o lingură de bulion, eu nu, dar puteți pune dacă doriți. Dacă varza este sărată, aveți grijă câtă sare puneți în amestec (cât mai puțină).
Frunzele de varză mai mici se opresc și se toacă solzișori, care se presară pe fundul cratiței. Peste ele se așază sarmalele și costița – un rând de sarmale, unul de costiță. Ultimul strat va fi de varză tocată. Peste toate acestea se toarnă bulionul amestecat cu un pic de apă, frunzele de dafin și câteva boabe de piper. Se lasă la fiert, la foc mic, timp de două ore. Din când în când, se mai completează cu apă și se învârte oala, ca să nu se lipească sarmalele, mai arată sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.